Интимно

Многоженството бори рака на простатата?

Колкото повече партньорки – толкова по-малък риск от злокачественото заболяване!

30.10.2014г. / 14 28ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Никой не обича да му изневеряват. Многоженството в повечето култури по света е забранено, но може да се окаже полезно за мъжете. Мъжете, които имат множество сексуални контакти или няколко партньорки, доказано имат по-малък риск от развитие на рак на простатата.

Това твърдение идва от канадски учени, провели изследване, свързано с възникването на този вид рак при мъжете, пише healthmeup.

Изследователите от университета в Монреал установили, че мъжете с по-голям брой партньорки, с които се срещат едновременно или последователно, имат с до 28% по-нисък риск от развитие на рак на простатата във всичките му разновидности и 19% по-малък риск от развитие на агресивни и бързо развиващи се тумори.

В предишни изследвания е доказано, че редовната еякулация е защитно средство на организма, което спомага за прочистването на семенната течност и пътищата, по които минава. Така се намалява концентрацията на токсини и канцерогенни вещества в простатната течност, както и количествата интралуминални кристалоиди.

Свързани статии

В подкрепа на това твърдение, на учените им хрумва да проучат дали наличието на повече партньори намалява още повече риска от злокачествени заболявания и подозрението им се оказва вярно.

Мъжете, които спят с повече и разнообразни партньорки през живота си имат сексуални контакти по-често, в сравнение с моногамните мъже, имащи дълготрайна връзка.

Разбира се, не е задължително мъжете да спазват полигамни интимни отношения, за да се предпазят от рак на простатата. Достатъчно е да водят редовен полов живот с по-висока честота на еякулация и така ще могат да се радват на максимален защитен ефект.

Учените отбелязват също, че значение има и възрастта на първия полов акт. Ако той е настъпил прекалено рано, рискът от заразяване с полово предавани инфекции е по-голям, а това влияе и върху риска от развитие на това злокачествено заболяване.

Коментирай