Интимно

Скандал, но без съсипване на връзката

Възможно ли е?

11.11.2014г. / 17 29ч.
Илияна Николова
Снимка: Outnow.ch

Снимка: Outnow.ch

Всички двойки имат разпри и караници. Но честите ожесточени скандали са тези, които влошават най-много отношенията. Дори повече от самите проблеми. По време на такъв скандал хората изричат тежки и раняващи думи, които никога не се забравят след това.

Невъзможно е да спрем да имаме пререкания с партньора си, неизбежно е да се гневим, но има начини да го правим без да нараним другия. Кои са най-добрите начини да изразите гнева си по начин, който да не засегне партньора ви? Ако искате да запазите добрите отношения дори в лошия тон, вижте какво трябва да направите!

Използвайте „аз“, не „ти“

Ако сте се почувствали зле по време на събиране или излизане с половинката и приятелите си, не казвайте „Ти ме накара да се чувствам зле“. По-скоро използвайте израза „Почувствах се зле“ и обяснете защо. Ако използвате местоимението „аз“, вместо „ти“, това автоматично означава, че сте отворени към обсъждане на отношенията ви и това какво наранява другия.

Внимавайте с думите

Когато сме ядосани сме много по-склонни да използваме груби думи, които иначе не бихме искали да употребяваме. За да избегнете такъв ожесточен сблъсък и излишно нараняване на другия, опитайте се да владеете гнева си.

Не допускайте от устата ви да се изтръгнат проклятия, обиди и псувни. Караницата, макар и такава, изисква аргументи, а не просто водопад от грубости, които нараняват дълбоко.

Слушайте и се учете

Ако половинката ви иска да ви се извини за действията или поведението си, не го прекъсвайте. Изслушайте го и тогава реагирайте. Ако не му дадете шанс да поправи стореното и казаното, въпросът няма да е решен. Уверете се, че и двамата уважавате думите си.

Свързани статии

Никога не използвайте насилие

Смятаме, че няма нужда да обясняваме защо е нужно това! Физическото насилие и дори емоционалното измъчване са недопустими между човешки същества, още повече двойка!

Не се отклонявайте от темата

Характерно за повечето хора е потискането на различни проблеми, които започват да изскачат по време на скандал. Независимо, че поводът за свадата е друг, започват да се изваждат редица други проблеми. Това нагнетява още по-голямо напрежение.

Старайте се да разисквате всеки проблем поотделно и то когато той възникне. Не спотайвайте гняв, който може да изскочи изневиделица и да влоши още повече отношенията ви.

Намерете точното време

Ако са ви вбесили по време на семейна вечеря, например, опитайте се да се въздържите, докато останете сами. Истеричните сцени пред публика са най-вредното нещо за една връзка. Той може и да заслужава гнева ви, но помислете и за чувствата му, както и за достойнството и на двама ви.

Решете проблема

Недейте да крещите просто заради самото крещене. Ако се опитате първо да обсъдите човешки проблема, може да се убедите колко по-лесен е този начин.

Коментирай