Интимно

Знаци, че партньорът ви е емоционален насилник

По какво си личи?

16.11.2014г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Физическото насилие е едно от най-пагубните неща за една връзка, не само между влюбени, а изобщо между хората. Но в една връзка може да се наблюдава и емоционално издевателство, белезите на което невинаги са кристално ясни за всички хора.

Някои хора просто не са толкова добри природни психолози, други пък гледат с прекалено розови очила и са склонни да прощават. Но всички трябва да знаят кои точно са знаците, че партньорът ви упражнява емоционално насилие във връзката!

Емоционалните насилници имат проблеми с ревността

Ревността е здравословна дотолкова, доколкото е средство да покажете на партньора желанието си да запазите връзката си. Всичко след този естествен порив започва да граничи с патологията.

Ако партньорът ви ревнува, когато излизате или просто говорите с някой от приятелите или семейството си, това е сигурен знак, че нещо не е наред. При такива хора, болни от патологична ревност се наблюдава и непоносимост към общуване на половинката дори с колеги, особено от противоположен пол.

Започват да искат да знаят с кого говорите, с кого общувате през деня, къде ходите, колко точно време се бавите. Оформя се ужасяващ кошмар, който се задълбочава все повече.

Емоционалните насилници могат да бъдат зли, а в следващия момент – изключително добри

Това е много характерен белег. Те могат да изсипят върху вас критика на килограм, дори поредица от обидни думи, които съсипват емоционално. Човек започва да си мисли, че вината е в него.

След коварните словоизлияния обикновено такива емоционални насилници се извиняват и уж съжаляват за казаното и стореното. В тези моменти те са по-меки от памук, готови да направят всичко, за да ви накарат да се усмихнете. Казват, че са направили или казали всичко това за ваше добро и какви ли не още подобни заблуждаващи изречения, от които „жертвата“ не може да се отърси, за да прецени реалността.

Свързани статии

Всичко води до спор

Ако цялото ви общуване се върти около спора е време да си дадете сметка, че нещо не е наред с връзката ви. За каквото и да заговорите се стига до спор, скандал, натякване, караница и все вие сте виновни.

Щом една двойка не може да проведе един нормален разговор, значи има нещо генерално гнило във взаимоотношенията.

Страхувате се да говорите с тях

Неминуемо „жертвата“ започва да изпитва страх да говори с партньора си, защото той може пак да я нападне. Това ограничава не само интимността, но и личната свобода на страдащия във връзката.

Въпреки всичко те са първият ви приоритет

Странно е как такива емоционални насилници успяват да упражняват насилието си над половинката. Тук идва въпросът как им минава номерът? Просто е. Такива хора могат и действат най-добре в компанията на по-слабохарактерен човек. Те взимат надмощие над хора, които са склонни да търпят такова поведение.

Ето защо „жертвата“ продължава да оправдава това издевателско поведение и да поставя партньора си насилник пред себе си.

Коментирай
0 rate up comment 4 rate down comment
### ( преди 9 години )
poznati temi ,,,distancirala sam se ot godini .no 4oveka s kogoto sam sega v li4nite si otno6enia nikak ne e takuv .ovoria za normalna realna emocionalna vrazka a ne za mai4ini 4uvstva kum dete , da ne se pravi opit da se smesvat ne6tata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време