Интимно

Физически и психологически промени, настъпващи при раздяла

Страдаме от синдром на разбитото сърце

19.01.2015г. / 14 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Всеки е преминавал през болезнена за него раздяла. Усещането за аутсайдер е най-малкото, което изпитваме. Въпреки че гледаме на този момент като на нещо, което времето лекува, оказва се, че наистина тялото и психиката ни имат нужда от лекар.

Вижте кои са най-честите физически и психологически промени, настъпващи при раздяла. И не забравяйте, че най-добрите лекове си остават добрите приятели, позитивното мислене и разбира се новата любов.

Вашият мозък регистрира истински чувства на болка

И това съвсем не е внушение. Проучване, публикувано в Journal of Neurophysiology установи, че у хора, на които са показвани снимки на бившите им половинки, е предизвикана мозъчна активност, която се регистрира при физическа болка.

Според специалисти областите в мозъка, които стават активни при тази ситуация са същите, които се активират при зависимите от наркотици, изпитващи физическа болка.

Друго любопитно изследване от 2013 година публикувано в Psychological Science, показва, че парацетамолът, който е активната съставка в много медикаменти, може да намали болката от социалното отхвърляне.

Страдаме от синдром на разбитото сърце

Това не е мит. Състоянието се наблюдава при силни ситуации на стрес каквито са тези, в които се разделяме с любимия човек. Хората страдащи от този синдром описват състоянието като силна болка в областта на гърдите.

Тогава има временно прекъсване на нормалната функция на сърцето и изпомпването на кръвта, а останалите функции на сърцето са с още по-силни контракции. Всичко това отново се дължи на прилив на хормони на стреса.

От това състояние по-често са засегнати жените и по-рядко мъжете и понякога може да бъде объркано със сърдечен удар. Лошата новина е, че синдромът на разбитото сърце може да доведе до краткосрочна сърдечна недостатъчност. За щастие усещането преминава в рамките на дни.

Кожата ви е по-податлива на акне

Има редица фактори, които могат да причинят появата на акне, като начин на хранене, неправилна грижа, често замърсяване и други. Но освен тези фактори, стресът също е ключов и може да наруши здравето и красотата на кожата ви. Учени споделят, че при 23% от хората, изпитали силен стрес при раздяла с любимия човек, се появява този неприятен кожен проблем.

Косата може да започне да пада

Стресът е сериозна причина за появата на косопад, а моментите на раздяла често са много стресиращи. Ако скоро сте приключили връзка, а спомените от нея все още излизат в съзнанието ви, обърнете внимание на състоянието на косата. Косопадът при стрес първоначално бива объркан със сезонния. Не допускайте драматичните промени да повлияят на здравето и красотата на косата ви.

Свързани статии

Може да се почувстваме така, сякаш не познаваме себе си

Раздялата с половинката може да промени начина, по който гледаме на себе си, особено след дълга връзка. По време на връзката ви всичко е било „ние“ и за двама ви. След нейния край трябва да се научим да живеем за себе си. Това може да се окаже трудно в първите дни за нас и да доведе до криза на идентичността.

Променя се теглото ни

Апетитът и нивата на стрес са пряко свързани. След настъпила раздяла с любимия човек, много често губим апетит и това се дължи на високите нива на кортизола. Не са малко и онези, които в мъката си и опитите да се съвземат започват да преяждат. Всичко това се отразява на теглото ни.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Хуя Мора ( преди 9 години )
Какви са тези китайци на снимката? Свършиха ли нормалните хора, та ни забаламосвате с азиатци? Ба... тая глобализация!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар