Интимно

5 неща, които никога да не казвате на транссексуален

Дискретността е важна в тези моменти

18.02.2015г. / 16 26ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В близкото минало транссексуалните бяха истинска рядкост, направо беше нечувано. Днес все по-често ставаме свидетели на смели хора, които признават, че не се чувстват добре в кожата, която съдбата им е отредила и сменят пола си с този, който по-добре пасва на идентичността им.

Ако подозирате, че някой от близките ви има подобна съдба на затворена в погрешното тяло душа или пък познавате някого, който вече се е решил на стъпката да премине към другия пол, трябва да знаете, че има някои неща, които никога не трябва да казвате на такъв човек.

Ето 5 от тези неща, които не е добре да казвате на транссексуален:

Кога реши да се превърнеш в мъж/жена?

Транссексуалните хора не се събуждат някоя сутрин с усещането, че вече не искат да са такива, каквито са. Те просто цял живот са били затворени в неправилното тяло, което ги кара да се чувстват зле.

Би било грубо да им зададете този въпрос, защото наистина превръщането е стъпка, на която транссексуалните се решават в даден момент от живота си, но това не значи, че просто им е хрумнало ей така.

Ти винаги ще си останеш мой брат/сестра/син/дъщеря/приятел/приятелка

Не поддържайте усещането, че този човек ще си остане същият за вас. Той би могъл сериозно да се засегне от такова изказване, защото именно в това е смисълът – да не остава същият, какъвто е бил досега, а да разкрие новото си „аз“, което е било скрито под погрешната обвивка.

Вместо това можете да използвате неутрално изказване, което да подчертае любовта ви към него, а не да хвърля акцент върху пола, например: „Ти винаги ще бъдеш мой брат!“. Има огромно значение между „ще си останеш“ и „ще бъдеш“!

Свързани статии

Не се ли притесняваш за безопасността си?

Насилието срещу транссексуалните хора е реален проблем, който съществува не само по отношение на тях, но и на хомосексуалните. Те всички имат особена чувствителност и ранимост, която в даден момент може да създаде истински психологически проблем. Представете си какво е да се справиш с мощното отхвърляне на социума!

Ясно е, че страхът за собствената безопасност го има. Не е нужно да подклаждате този ужас с въпроси. Съсредоточете се върху нещо обнадеждаващо.

Да не кажете нищо

Понякога това е много по-лошо, отколкото всяка лоша дума. Да приемете трансформацията с равнодушие и безразличие е много болезнено. Не се страхувайте да изразите подкрепата си.

Реши ли се на операцията вече?

Такива неуместни въпроси подсказват повече за любопитство, отколкото за съпричастност. Ако попитате такова нещо, ще си проличи, че по-скоро ви интересува какво се е случило под бельото на човека, отколкото в съзнанието и душата му.

В крайна сметка, по-важното е как ще се впише от тук нататък в обществото, отколкото дали се е сдобил с адекватен полов орган, независимо дали се е превърнал в мъж или жена.

Коментирай