Интимно

Държа се зле с приятеля си

Лайф коуч Ева Кулева отговаря на въпрос на читател за рубриката „Какво те мъчи в любовта“

24.08.2015г. / 15 00ч.
Мария Дуковска
Снимка:istock

Снимка:istock

Въпрос от читателка за рубриката „Какво те мъчи в любовта?“:

В: Здравейте Ева! От известно време се виждам с едно момче, което прави всичко възможно, за да се чувствам добре и да изкарваме повече време заедно. Проблемът е, че колкото повече започвам да се привързвам към него, толкова по-неуверена и мнителна към него започвам да ставам. Не мога да контролирам това състояние на несигурност и се държа понякога зле с него... Опасявам се, че проблемът е в мен и не знам как да постъпя, а не искам да съсипя връзката си и този път. Много ще бъда благодарна на съвет и компетентно мнение. 

Ева Кулева: Хубаво е, че виждаш и оценяваш усилията на приятеля си. Фактът, че осъзнаваш, че се държиш зле с него и че това е модел на поведение, който се повтаря и се дължи на твоята неувереност и несигурност, е много важна стъпка към промяна на това поведение.

На твое място бих направила списък с конкретните действия, поводи и начини, по които се държиш зле с него. Това ще ти помогне да ги забелязваш по-лесно. След това можеш да опишеш с какво градивно поведение искаш да замениш всяко от деструктивните действия.

Продължи да наблюдаваш отношението си към него и когато усетиш, че започваш да се държиш зле, спри и избери по-мило отношение.

Можеш да споделиш и с приятеля си, че оценяваш усилията му и че се чувстваш несигурна и затова понякога се държиш зле с него. И да го помолиш да те подкрепи, като ти даде някакъв знак или ти каже ключова дума, когато усети, че започваш да се държиш зле.

Например, ако започваш да се заяждаш с него, когато се почувстваш неуверена, той може да ти каже "струва ми се, че се заяждаш с мен". Тогава ще можеш осъзнато да избереш как да продължиш разговора.

Имай предвид, че промяната на подобни поведенчески модели отнема време. Бъди търпелива и мила към себе си.

Ако тези предложения не ти помогнат, потърси помощ от психотерапевт или коуч. 

♥ 
Ева Кулева

лайф коуч и ментор

Rare Life Coaching

0889 237 207

https://rarerelationships.eu/video-blog/

* * *

А теб какво те мъчи в любовта? Задай своя въпрос към Ева Кулева тук.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Mich ( преди 8 години )
Пълни глупости пишете и си мислите, че разбирате нещо...(говоря за коментарите). Това е модел на поведение и в предишните си връзки като започне да има доверие на някой е ставала несигурна, това може да се дължи на предишен опит. Трябва да забрави този опит и да има повече доверие. Нека добре да си помисли дали това недоверие се дължи на някакви нейни си фантазии или на думите на нейния любим. Ако всичко е някаква си фантазия, че може да я предаде по-добре да го осъзнае и да спре със съмненията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6 rate up comment 1 rate down comment
Tina ( преди 8 години )
Аз мисля,че тя просто не харесва приятеля си и не е необходимо да се насилва да се променя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар