Интимно

Приятелят ми гледа порно

Лайф коуч Ева Кулева отговаря на въпрос на читателка за рубриката „Какво те мъчи в любовта“

03.09.2015г. / 16 16ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Въпрос от читателка за рубриката „Какво те мъчи в любовта?“:

М.: Имам сериозен приятел от 1 година. Лошото е, че сме на голямо разстояние и се виждаме 2 пъти в седмицата. Във всяко едно отношение се отнася добре с мен, твърди, че ми е верен.

В началото на връзката ни, когато отидох у тях открих, че в компютъра му има голямо разнообразие от свалени порно филми, но го приех за нормално, защото още не бяхме започнали да водим сексуален живот. Месеци след това го направихме за първи път и продължава досега, казва, че му давам всичко, от което има нужда. Миналата седмица, докато търсих в интернет информация от неговия телефон, забелязах, че историята на телефона е пълна с порно, а твърдеше, че го е намалил. Почувствах се маловажна, недостатъчна, непривлекателна. Разстроих се, защо му е нужно да го прави при положение, че водим задоволителен сексуален живот? Казах му колко ми е обидно. Когато видя, че съм го открила, изтри всичко и каза, че това не намалява обичта му към мен. Карахме се няколко дни, опитах се да приема факта, че се самозадоволява докато гледа други жени. Но доверието ми спрямо него се изпари, самочувствието ми също. Изглеждам добре, имам хубаво тяло, старая се да му дам всичко, от което има нужда. Но след това, което видях, всякакво желание ми се изпари. Не знам как да преодолея удара върху самочувствието си.

Дали някога ще успея да му вярвам отново? Как да постъпя? Разстоянието, което ни дели, често ме кара да се съмнявам в достоверността на думите му, а сега след тази случка, изпитвам постоянна влудяваща ревност.

Ева Кулева: В това споделяне виждам 4 отделни теми, които искам да адресирам.

1. Връзка от разстояние

2. Гледане на порно

3. Липса на доверие

4. Ревност, самочувствие и самооценка

Казваш, че вече една година поддържате връзка от разстояние и се виждате 2 пъти седмично. Не загатваш дали сте говорили за събиране на едно място или за други съвместни планове за развитие на отношенията ви. Не споменаваш на колко години си и какви са твоите планове и желания за бъдещето. На твое място бих си изяснила как искам да се развие тази връзка и в какви срокове.

Гледането на порно е зависимост, като пушенето на цигари, пиенето на алкохол, хазарта и т. н. Явно твоят приятел има тази зависимост и тя няма нищо общо с теб. Освен, че вероятно и ти имаш зависимости, след като си избрала такъв партньор. Въпросът тук е готова ли си да го приемеш с тази негова зависимост?

На твое място бих се запитала и какви са моите зависимости и бих поработила върху тях.

Какво правиш, когато се чувстваш тъжна, самотна, неудовлетворена? Как се справяш с тези емоции – ядеш, пазаруваш, висиш във Фейсбук или някъде другаде в интернет, гледаш телевизия, или се опитваш да компенсираш с друго поведение?

Казваш, че нямаш доверие на партньора си, заради разстоянието, което ви дели, и защото те е излъгал, че е намалил порното. Не съм сигурна, че разстоянието има връзка с доверието. Но съм сигурна, че без доверие няма пълноценна връзка.

Фактът, че си приела лично гледането на порно и това те кара да се чувстваш маловажна, недостатъчна и непривлекателна, ми казва, че имаш нужда да укрепиш самочувствието си.

Ако вярваше, че си значима и красива, подобно нещо не би разклатило самочувствието ти.

Нашето самочувствие и самооценка нямат общо с другите хора, те са вътрешно убеждение, което ние само проектираме върху другите. С ниската ти самооценка е свързано и чувството на ревност.


Ева Кулева

лайф коуч и ментор

Rare Life Coaching

0889 237 207

https://rarerelationships.eu/video-blog/

* * *

А теб какво те мъчи в любовта? Задай своя въпрос към Ева Кулева тук.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Курти ( преди 7 години )
Маце, със сигурност твоят не получава от теб това, което му трябва. Връзка от разстояние... направили сте го за пръв път 'месеци след това'... Някога замисляла ли си се, че той все пак е нормален жив мъж?!?! Вместо да се радваш, че той гледа порно а не ходи по к*рви, ти направи егати трагедията. На твое място бих поговорила с него честно за секс, ще се изненадаш какво ще чуеш, гаранция! Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
p ( преди 8 години )