Интимно

Любов в трета възраст

Какво притеснява най-често хората над 55 години по въпросите за любовта и секса

29.09.2015г. / 14 40ч.
Мария Дуковска
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Лайф коуч Ева Кулева отговаря на няколко въпроса* за любовта и интимните отношения при хората над 55 години.  

На млади години човек търси връзка, за да създаде семейство и да отгледа деца. Какви са според вас най-честите причини за търсене на партньор при хората над 55 г. – в трета възраст?

Хората, с които работя най-често, са под 55 години, затова не мога да твърдя, че познавам отблизо мотивацията и предизвикателствата на хората от третата възраст. Родителите ми са на 70 години, разведени са и мога да се позова предимно на наблюденията си върху тях и техните приятели и познати.

Основната причина за търсене на партньор на тази възраст според мен е нуждата от компания. Нуждата от някого, с когото да си говорят и да правят неща заедно. Визирам хората, които са задоволили основните си нужди – осигурени са финансово и имат подслон.

Всички се чувстваме самотни в една или друга степен. Колкото по-възрастни ставаме, толкова по-малко приятели имаме и с по-малко хора общуваме. Страховете ни се засилват, особено страхът от смъртта и от самотата. Децата и внуците се превръщат в почти единствен източник на радост. Това е особено валидно за България, където родителите често поставят децата си на първо място и жертват своето щастие в името на тяхното добруване. Това е голяма грешка и вгорчава живота, както на родителите, така и на децата. Защото родителите очакват от децата си един ден те да се грижат за тях по същия начин. А животът е устроен другояче. Родителите се грижат за децата си, а децата им се грижат за своите собствени деца, които един ден ще се грижат за техните деца и т. н.

Затова призовавам всички родители да се грижат на първо място за своето собствено щастие. Това е най-големият подарък, който могат да направят на децата си – да ги научат, чрез личен пример, как да живеят щастливо. Вместо да им показват как да се жертват в името на някой друг и да имат очаквания, че един ден някой друг ще се жертва за тях.

Самотата, влошеното здраве, лошото финансово положение – това са част от аргументите на възрастните хора да не искат да са сами и да търсят партньор. Реалистично ли е някой да се захване с човек с такива проблеми просто така, без някаква друга емоция?

Независимо от възрастта, ако търсим партньор, който да реши проблемите ни, няма как да създадем пълноценна връзка.

Като че ли съществува някаква грешна представа за връзка в третата възраст. В повечето случаи в зряла възраст мъжете най-често търсят „домашна помощничка“ без пари (някой да ги пере, да им готви, да ги гледа – след като овдовеят или майките им са починали), жените – някой да ги издържа, а представители на двата пола, които са без дом – някой да ги приюти. Откъде идва това чувство, че някой друг трябва да ги спасява, да помага... И защо хората мислят, че това е запознанство.

Да, тази мотивация за търсене на партньор е често срещана и сред хората под 55-годишна възраст. Това не е партньорство, така се създава зависимост.

Очаквайте втора част на интервюто.

* Въпросите са на колеги от в-к „Трета възраст“.

♥ 
Ева Кулева

лайф коуч и ментор

Rare Life Coaching

0889 237 207

https://rarerelationships.eu/video-blog/

* * *

А теб какво те мъчи в любовта? Задай своя въпрос към Ева Кулева тук.


Коментирай