Интимно

Тя учи медицина, а аз съм със средно специално

Лайф коуч Ева Кулева отговаря на въпрос на читател за рубриката „Какво те мъчи в любовта“

15.10.2015г. / 09 28ч.
Мария Дуковска
Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Въпрос от читател за рубриката „Какво те мъчи в любовта?“:

Въпрос: Имам приятелка от около 8 месеца, но тя ненадейно, след като замина за родния си град и се върна след дълъг престой, ми сподели, че не вижда да сме един за друг, че не съм перспективен с образованието си и сегашната работа като ел. техник на държавна работа. Тя иска стабилен мъж до нея, който да е на нейното ниво или поне близо до него. Тя учи медицина, а аз съм със средно специално. Смятам, че докато си е била у дома някой й е повлиял на мисленето.

Допреди заминаването не сме имали сериозни дрязги, скандали или някакви кофти случки, които да я накарат да иска да се разделим, дори обратното. Какво да направя, за да й покажа, че греши без да я карам насила? Смятам, че не е основателна причина това, че не съм в някоя хубава и голяма компания с хубава заплата, че да не стана нещо повече един ден. По общо съгласие поддържаме приятелски взаимоотношения, но виждам, че малко или много не е безразлична. А в същото време казва да не си правя някакви планове за в бъдеще.

Ева Кулева: Разбирам притесненията на приятелката ти и нейните близки. На нейно място бих постъпила по същия начин. Нивото на образование и професионалната реализация са сред основните критерии за избор на подходящ партньор, особено когато жена избира мъж.

Единственото нещо, което би променило решението ми, е конкретен план за твоето професионално развитие и реални действия от твоя страна за неговото реализиране на практика.

  • Как виждаш своето професионално развитие в бъдеще?
  • Какво искаш да работиш и къде?
  • Колко пари вярваш, че можеш да печелиш един ден?
  • Какво смяташ да направиш сега, за да реализираш този план на практика?

Ако отговорите ти на горните въпроси те доближат до определението „стабилен мъж, близо до нейното ниво“, можеш да споделиш с приятелката си твоя план.

Важно е обаче да искаш да се развиваш професионално не заради нея, а заради себе си. Защото външната мотивация е нетрайна. Ако не искаш със сърцето си да постигнеш нещо повече за себе си, заради себе си, едва ли ще реализираш този план.


Ева Кулева

лайф коуч и ментор

Rare Life Coaching

0889 237 207

https://rarerelationships.eu/video-blog/

А теб какво те мъчи в любовта? Задай своя въпрос към Ева Кулева тук.

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Иван ( преди 8 години )
Приятелката и отговора на Кулева ме вбесиха. Приятелката ти а и Кулева гледат на мъжа до себе си като касичка, те не те възприемат за човек с чувства, мисли, идентичност, за личност. За тях ти си един сбор от това колко пари изкарваш и какъв материален комфорт могат да придобият чрез теб, ти самия за тях нямаш значение. Такива жени заслужават да си останат сами защото не са достойни хора, те нямат човечно мислене, те са елементарни сметкаджийки използващи любовта за материална изгода. Не се забърквай с такива защото ще страдаш, те поставят изгодата над морала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Друга ( преди 8 години )
Не става въпрос за пари, а за общуване мили хора. Образованието е нищо, ако не съществуват амбиции за развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
Някоя ( преди 8 години )
Моят опит ми показва, че нивото на общуване, интереси в един момент се разминават. За съжаление и при двамата партньори ще настъпи дискомфорт при общуването, приятелствата и контактите. Парите не стоят на дневен ред въобще. Става въпрос за общуване и потребности от различно ниво. Ако момчето наистина има амбиции да се развива/не казвам образова/ нещата ще са успешни, а в противен случай от личен опит бих казала не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9 rate up comment 0 rate down comment
Aнонимна ( преди 8 години )
Силно се надявам, че човекът няма да се повлияе от този "чудесен" съвет. Доколкото разбирам той си има професия и си изкарва честно хляба. Какво недостойно има в това?! Моят опит пък ми е показал, че наличието на диплома от университета нито е гаранция за интелигенстност, а още по-малко пък да за наличето на ценностна система. По отношение на работата съм на мнение, че всеки трябва да прави това, което му харесва и, в което е добър. Ако при него това е така, кое е това "нещо повече", дето трябва да го постига?Що се отнася до личните отношения - когато човек обича, приема човека срещу себе си такъв, какъвто е. А смисълът на партньорството не е ли хората заедно да минават през трудностите, вместо да правят бакалски сметки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 8 години )
Явно си е харесала някой друг и това е начинът да ти го каже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16 rate up comment 2 rate down comment
Д ( преди 8 години )
Винаги има разлика между човек с висше и такъв без висше образование, съжалявам, но е факт. Ценното на университета не са дори самите знания - там се учиш на друго поведение, на друг начин на общуване. Ако мацката учи медицина, надали е зарязала партньора си заради парите, които той изкарва, защото тя със сигурност скоро ще печели добре. Въпросът е дали двамата са на едно ниво на общуване, на интереси, на познания и начин на мислене. Иначе осем месеца стигат тя да прецени, че не вижда бъдеще с него. Трябва да има за какво да си говорят, не е достатъчно просто да не са се карали сериозно през това време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15 rate up comment 0 rate down comment
тара ( преди 8 години )
Много глупав съвет, ***, сори, Тя досега защо е била с него. И кое е по-важно парите или удоволетворението от работата. Човекът има професия и сигурно си я харесва, не се променяй пич, ако тя те обича ще те приеме такъв какъвто си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 2 rate down comment
... ( преди 8 години )
Хора, не искам да ви отчайвам от жените, обаче по цяла Европа и САЩ, където съм живял, водещото при избора им на мъж са парите... Тука все още се срещат и такива жени, които не гледат парите, обаче ще стават все по-малко... Пък и мъжът е длъжен да издържа семейството, ако не, да се примирява с някоя дърта грозила, щото всички по-хубавки гледат парите. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 0 rate down comment
n ( преди 8 години )
Как може такъв съвет? Ако утре работи за 200 лв а той изкарва 1000, трябва ли да й бие шута? Вярно че мъжът издържа семейството, но този поне работи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
ф ( преди 8 години )
Какво значение има ако ти си обичаш работата,за нея по-голямо ли ще е значението ако учиш?Много хора имат висше,но само на диплома,не се занимават с това,тя може утре да реши да прекрати обучението,нищо не се знае..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар