Интимно

Какво се случва в главата ви след скандал с половинката?

Общи човешки реакции, които често са деградивни за връзката

06.12.2015г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Идеални взаимоотношения в една връзка много рядко могат да съществуват. Споровете и различията се проявяват в някакъв момент. Идилията е утопия, която почти никога не може да се сбъдне, пък и трябва да се съгласим, че твърде идеалните отношения са си скучни!

Когато се карате с партньора си през главата ви минават хиляди мисли. Какво се случва, когато изпаднете в ожесточен спор с половинката си?

Мислите за скъсване

Признайте, че когато се скарате жестоко, първата мисъл, която ви идва наум е да скъсате. Поемете въздух, пребройте до 10 и помислете отново дали не можете да намерите решение. Решение винаги има, стига и двете страни да съумеят да направят някакви отстъпки.

Мислите за решаване на проблема

След като сте взели глътка въздух при добро желание в главата ви изникват мисли за консенсус и примирие. Това е най-градивното, което може да се случи след един скандал. Тръшкането на вратата, хвърлянето на предмети, обидите и крясъците са последното, което ще реши проблема. Единственото, което могат да предизвикат тези действия е причиняване на болка и задълбочаване на проблема.

Мислите за утеха на друго място

Не на всички хора им минават мисли за изневери, но мислите за утеха са факт, независимо дали става дума за интимна утеха, емоционална утеха, приятелска утеха или просто алкохолна утеха (възможно най-лошият вариант).

Импулсивните реакции много често носят негативи и не решават проблема, затова трябва отново да се върнете към предишната точка и да помислите за решение.

Мислите за съвет

Нормално е да споделите с близък човек проблемите си. Различната гледна точка често е отрезвяваща. Но винаги имайте предвид, че страничният наблюдател невинаги знае и усеща нещата така, както вие ги познавате в дълбочина. Оттам невинаги съветът и решението, които ще ви бъдат предложени са най-правилните.

Личната преценка е водеща и трябва да се формира от комуникацията с партньора.

Затваряте се в собствения си свят

Човешко е да се свиеш като в черупка и да затаиш всичко в себе си. Това обаче нагнетява напрежение и действа деградивно. Ако реагирате по този начин, трябва да се вземете в ръце и да излезете възможно най-скоро от това състояние и да провокирате комуникация, защото тя е най-продуктивният начин за скрепяване на отношенията.

Коментирай
Свободно време