Интимно

Как да върнем доверието във връзката?

Какво трябва да знаят двойките за доверието помежду си?

30.01.2016г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Във всяка връзка трябва да има доверие. Но то понякога просто изчезва. Причините могат да са много. Най-тежката от тях е изневярата. За някои дори мисълта за нея е равностойна на предателство.

Ако все още искате да запазите и надградите отношенията си, вижте какво трябва да направите, за да възстановите доверието помежду ви.

Не бързайте

Ако сте решили да започнете възстановяване на връзката си, не го правете рязко и под напрежение. Доверието се печели трудно, а се възстановява още по-трудно. Затова е необходимо време, усилия, доказване и старание.

Съгласието е на първо място

За да се опитате да възстановите доверието във връзката си, трябва да се споразумеете за това какво е допустимо и какво не във вашите отношения.

Обсъдете нещата, които не сте склонни да правите и с които да се съгласявате, за да знаете границите, които не трябва да прекрачвате. Доверие се възстановява само ако и двамата партньори са готови да доказват желанието си да се чуват, разбират и уважават.

Извинявайте се подобаващо и правилно

Важно е извиненията да не са изкуствени и иронични. Веднага се усеща, ако това е така. Когато се извинявате, недейте да се подигравате с чувствата на партньора си. Не спекулирайте с неговата болка и не показвайте с извинението, че въпреки всичко смятате себе си за прави.

Вместо това просто кажете едно „съжалявам“ и не само това – подплатете го с аргументи.

Не давайте поводи за съмнение

Доверие се печели и възвръща само ако има старание да не се дават поводи за загубата му. Не предизвиквайте у половинката си съмнение, ревност с думи и действия. Ако има ситуации, в които това се случва или налага, предварително ги обяснявайте, за да няма недоразумения.

Недоизказаното винаги може да предизвика неразбирателство с всичките му последици.

Не играйте по струната на миналото

Много често по време на кавга или спор, двойките се аргументират с минали събития повече, отколкото с тези, касаещи настоящия проблем. Вярно е, че миналото е неразривна част от нашия живот и е свързано по много начини с действията ни, но това не означава, че трябва да го натяквате при всеки удобен случай.

Бъдете търпеливи

Доверието се гради с времето. Затова трябва да сте търпеливи и да не бързате да надскочите човешките си възможности. Прибързаното предоверяване също не е начинът. Така човек още по-лесно може да се разочарова допълнително и по-болезнено.

В такива случаи можем да си припомним една много проста максима – живей ден за ден! Така е много по-лесно да се абстрахираме от онова, което би могло да се случи и да ни нарани. Защото не трябва да забравяме, че все пак може и да не се случи, но ако се вглъбяваме в идеята, помрачаваме настоящето си.

Снимки: iStock

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
GUDDY ( преди 8 години )
НАРАНЕНО СЪРЦЕ И ПРЕДАТЕЛСТВО, КАК СЕ ПРОЩАВА? зА ТОВА СЕ ИСКА МНОГО СИЛА И ДА НЕ СЕ ОБИЧАШ, ТОЛКОВА ДА ОБИЧАШ ДРУГИЯ ПОВЕЧЕ ОТ СЕБЕ СИ. бЛИЗКИТЕ ХОРА НАРАНЯВАТ ДО УМОПОМРАЧЕНИЯ НЕПОЗНАТИЯ КАВО МОЖЕ ДА ТЕ НАРАНИ? С НИЩО. E? ЗАЩО НАРАНЯВАТЕ ДО БОЛКА И СЛЕД ТОВА ТЪРСИТЕ ИЛИ НЕ ТЪРСИТЕ ПРОШКА И ЖЕЛАЕТО СЪЩАТА ОБИЧ И ЛЮБОВ. Как? С кое сърце като вече сте го разбили на парченца! Е? зАДОВОЛИХТЕ СОБСТВЕНИТЕ НУЖДИ ЗА СМЕТКА НА НЕЧИИ ЧУВСТВА. ПЪРВО ДЕЙСТВА, СЛЕД ТОВА МИСЛИ. ПЪРВИЧНИ ЧОВЕЦИ ИЗЖИВЯВАЩИ СВОЯТА ЕВОЛЮЦИЯ.Кой е длъжен да прощава и защо?ДОСТОЙНИ ЛИ СТЕ ЗА НЕЧИЯ ПРОШКА? ДАДЕН ЧОВЕК ЗА ДА ВИ ПРОСТИ ЗАНЧИ СТЕ НЕЩО ОСЪЗНАТИ И ЗНАЧИМО В ЖАЛКИЯ СИ БЕЗМИСЛЕН ЖИВОТ.E? На Вас, ли да прости!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар