Интимно

Какво причинява липсата на секс?

Нещата, които се случват в тялото ви при продължително сексуално въздържание

19.03.2016г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всеки има своите сухи периоди. И под сухи периоди нямаме предвид отказ от алкохола и забавленията. Имаме предвид секса.

Понякога се случва така, че нямаме интимен партньор за дълго. Освен психологическите терзания и депресивни състояния, които ни обземат, могат да настъпят и физиологически промени в организма, причинени от липсата на секс.

Някои от тези промени са негативни за здравето, други обаче не чак толкова.

И така, какво се случва с тялото ви, когато спрете да правите секс за дълго?

Вагината ви няма да се свие

Много жени вярват в този необоснован мит. Вагината не се свива, независимо колко време не сте правили секс. Тя си остава със същите размери. Дискомфорт при секс може да се получи единствено ако няма достатъчно вагинално овлажняване, причинено вследствие на продължителната липса на секс.

Мъжете могат да страдат от еректилна дисфункция

Според изследванията, мъжете могат да страдат в известна степен от еректилна дисфункция поради продължителна липса на секс. Тези дисфункции обаче не са тежки и продължителни и обикновено минават скоро след като сексуалната активност бъде възстановена. Така че място за притеснения в повечето случаи няма.

Имунната система може да стане по-уязвима

Сексуалната активност допринася за подобряване функцията на имунната система. Това е така, защото по време на секс кръвообращението се подобрява, което доставя кислород до всички тъкани в организма.

Веществата, които се отделят в тялото по време на секс също допринасят за закаляването на имунните защити.

Либидото ми вероятно ще се понижи

В повечето случаи става така, че при продължителна липса на секс сексуалното желание спада, противно на очакванията. Колкото повече не правите секс, толкова по-малко ви се иска. Поне с повечето жени е така. При мъжете в повечето случаи е обратното.

Разбира се, има експерти, които са на обратното мнение. Те смятат, че либидото е въпрос на индивидуална нагласа и някои хора стават свръх възбудими при продължително въздържание.

Нивата на стрес в организма се покачват

По време на секс се отделят ендорфини и други хормони на щастието, които потискат хормоните на стреса. По този начин не само настроението ви се повишава, но и тялото ви е по-здраво.

Липсата на секс драстично намалява хормоните на щастието, което влошава и общото здравословно състояние.

Повишава се рискът от сърдечносъдови заболявания

Редовният сексуален живот допринася за здравето на сърдечносъдовата система. Хормоналният и кислородният тласък, който сексът дава на тъканите на сърцето и съдовете, подобрява техните функции и забавя стареенето им.

Драстично се намалява рискът от полово предавани болести и заболявания на уринарния тракт

Това е истински добра новина! Колкото по-малко секс правите, толкова по-малка е вероятността да се разболеете от полово предавана болест или пикочна инфекция. Погледнете и откъм хубавата страна – липсата на секс може да ви спести немалко от споменатите главоболия.

Снимки: iStock

Коментирай
3 rate up comment 1 rate down comment
hari ( преди 7 години )
qzik ce ne ostanaha svestni jeni.i za kakvo izobshto gi ima
отговор Сигнализирай за неуместен коментар