Интимно

И заживели дълго и щастливо – как?

Съвети за щастлив брак

23.04.2016г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бракът не е лесен ангажимент. Много брачни съюзи завършват с крах поради ред причини. С времето отношенията стават все по-сложни, защото първоначалната еуфория от влюбването отминава и двойката трябва да се справя с различни проблеми и трудности в ежедневието и съжителството.

Ако все още оценявате партньора си като важен за вас и искате да го задържите до себе си, трябва да знаете основните правила за щастлив брак. Следвайте ги!

Учете се непрекъснато

Съжителството с даден човек те учи на нови неща всеки ден. Обстоятелствата всеки ден ни карат да реагираме по различен начин и да си взимаме поука от тях. Не спирайте да го правите, защото само така човек поддържа здравословна връзка – чрез непрекъснато изучаване и анализиране.

Грижете се за себе си

В брака не трябва да се прави грешката да се обожествява партньорът за сметка на собствените желания и интереси. Всеки от партньорите има нужда от време за себе си, от внимание, уважение и грижи.

Не бъдете перфекционисти

Друга често срещана грешка в брака е желанието да променим партньора по свой образ и подобие. Помнете, че няма идеални хора. Нито вие сте такива, нито партньорът ви. Затова се научете да приемате половинката си каквато е и правете компромиси.

Отдавайте си заслуженото

Когато сте доволни от партньора си или по някакъв начин той е заслужил вашето одобрение или похвала – давайте му ги. Правете това преди лягане. Много е здравословно за връзката. Да заспиш след похвала от най-близкия си човек е възможно най-добрата награда за един семеен или дълбоко обвързан човек.

Уважение и ценене

Никога не трябва да забравяте, че в брака мъжете имат нужда да бъдат уважавани, а жените ценени. Това е част от здравословната рецепта на брака. Ако няма уважение и ценене нещата ще вървят надолу.

Прощавайте

За да е успешен бракът ви, никога не отминавайте кавгите. Не чакайте бурята да отмине и просто да забравите лошите неща, които сте си казали.

Много хора правят грешката да пасуват след скандал. Всеки се затваря в отделно помещение и се сърди мълчаливо. Това не помага. С времето се натрупва още повече напрежение и проблемите стават все по-трудно преодолими.

Прошката е невероятно лекарство. Не я подценявайте. Давайте я, след като сте поговорили. Комуникация плюс прошка е най-добрата комбинация за превъзмогване на трудностите в ежедневието.

Не заплашвайте с развод

Грешка е да се размахва пръст и да се заплашва с развод, ако не го мислите наистина. Не използвайте това оръжие при всеки скандал. Това е крайна мярка, която не трябва да бъде използвана като средство за контрол на другия партньор, освен ако реално имате такива намерения.

Свързани статии

Сдържайте се

Научете се да не избухвате при всеки случай на неразбирателство. Избухването крие риск от изричане на тежки думи за неща, които всъщност дълбоко в себе си не мислите. Затова бройте до 10 и помислете преди да казвате нещо.

Позволете си да бъдете уязвими

Няма нищо лошо в това да допуснете слабите си черти да излязат наяве. Не се правете на ледената кралица, която няма нужда от закрила от партньора си. Това важи и за мъжете. И те не трябва да се правят на каменни статуи, които не трепват пред нищо.

Всички сме човешки същества и трябва да се научим да показваме, че имаме нужда от подкрепата на най-близките си.

Снимки: iStock

Коментирай