Интимно

Навици, съсипващи дори най-успешния брак

Какво не трябва да правим, ако искаме да живеем дълго и щастливо заедно?

14.06.2016г. / 17 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дори най-успешният брак може да се съсипе, когато партньорите неглижират ангажимента, който са поели един към друг. След като любовта се поуталожи, нещата навлязат в своя брачен коловоз и всеки от двамата започне да обръща внимание повече на себе си, отколкото на половинката си, нещата вървят към разпад.

Просто има навици, които развалят брачните взаимоотношения. Те трябва да бъдат избягвани, за да не се стигне до нежелана разруха. Но за да се избягват тези навици първо трябва да бъдат осъзнати, а това е най-трудното за много хора.

За да си дадете сметка къде може би грешите в брака си, вижте най-вредните за брачното партньорство привички, които хората несъзнателно добиват.

Непрекъснатото критикуване

Критиката е полезна, само когато е градивна. Ако критикувате партньора си за всичко от външния вид до поведението, тогава ще смажете самочувствието и себеуважението му. С тези свои реакции не само показвате, че не го харесвате такъв, какъвто е, ами и искате да го промените по ваш вкус.

С такова поведение не се случва друго освен отключване на агресия, която прави семейните скандали още по-яростни и разрушителни.

Позволявате на стреса да властва

Стресът е пагубен за здравето, а и за връзката. Прекомерното напрежение не води до нищо добро. Постепенно започват да ви дразнят маловажни неща. Чувствате се и изглеждате като бомба със закъснител, която е готова да избухне от най-малкото нещо. Естествено, партньорът ви понася всички удари.

Скандалите ви целят надмощие

Когато се карате държите непременно да сте прави. Изтъквате гледната си точка и ревностно я защитавате. Същото прави и партньорът ви. Резултатът – нито един от двамата не се вслушва в исканията на другия. Всеки иска своето и консенсус не се постига. Как очаквате да градите брака си занапред в подобна обстановка?

Допускате отдалечаването да стане статукво

Когато приемете, че двойките просто се отдалечават с времето и спрете да си давате зор да запазите първоначалните си трепетни отношения, бракът ви ще пострада.

Не си казвате вече, че се обичате, не си правите изненади, не си правите комплименти – всичко това се отразява негативно.

Неглижирате се

Вниманието е едно от най-важните неща в брака. Когато него го няма, партньорите постепенно се отчуждават. Неглижирането на нуждите и желанията на другия често тласка към търсене на удовлетворение на тези нужди на друго място. Не е необходимо да се стига дотам. Можете да си спестите болката от изневярата като просто давате нужното внимание на другия. Така ще запазите хармонията.

Свързани статии

Не се справяте с належащите проблеми

Отлагането на решенията пречи на щастието в брака. Търсете изходи за брачните си проблеми, от каквото и естество да са те. Търсете ги навреме, защото колкото повече отлежават във времето, толкова повече трудности и болка причиняват.

Позволявате интимността да остане на заден план

Да, вярно е, че с времето сексът няма да е същият като в началото, но това не пречи да опитвате да се зарадвате по нови начини. Когато има желание, има и начин. Без интимност бракът ви ще приключи много по-бързо.

Разминавате се

Разминавате се във всичко. Не харесвате едни и същи неща. Работният ви график е устроен така, че дори не се засичате през деня, камо ли през нощта. Гледайки към общото ви бъдеще се оказва, че искате различни неща. Ако продължавате в същия дух ще дойде време, когато ще се попитате един друг: „Защо изобщо се захванахме с това?“

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време