Интимно

Топмитовете за сексуалното здраве

Някои звучат наистина абсурдно, но се намира кой да им вярва

11.11.2016г. / 17 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Интернет е пълен с какви ли не митове за сексуалното здраве. За полово предаваните болести се ширят всякакви странни схващания, много от които не са верни. Лошото е, че хората им вярват и така застрашават собственото си здраве и това на близките си.

Кои са най-абсурдните митове за болестите, предавани по полов път?

Мит: Можете да се заразите с полово предавана болест от тоалетна чиния

Тъй като тоалетните бъкат от всякакви микроби и бактерии хората лесно се хващат на тази въдица. Вярно е, че можете да се заразите с какво ли не от обществени тоалетни, пък и не само такива, но с болестите, предавани по полов път, нещата стоят по-различно.

На микроорганизмите, пренасящи повечето такива заболявания, им е необходима жива среда, в която да се развиват. Много от тях не могат да живеят прекалено дълго върху изкуствени повърхности и затова загиват. Това не означава, че трябва да занемарите личната си хигиена и да сядате по всички тоалетни. Те все пак могат да ви донесат някоя бактериална инфекция.

Мит: Хапчетата за спешна контрацепция предизвикват аборт

Много млади момичета мислят, че ако вземат хапчето за спешна контрацепция, правят аборт. Всъщност, тези медикаменти правят така, че яйцеклетката така и да не се закрепи към стената на матката, дори да е оплодена. Неслучайно такова хапче се взема през първите 72 часа след сексуалния акт без защитни средства.

Ако яйцеклетката вече се е закрепила за маточната стена, таблетката надали би имала същия ефект. Тоест, възможно е бременността да продължи, но също е възможно зиготата да е увредена.

Мит: Не можете да забременеете от първия път, когато правите секс

Тези глупости често се пробутват от млади и неопитни момчета, които изгарят от нетърпение да правят секс. Този начин на убеждаване спрямо някои момичета може и да успее, ако те са по-слабо образовани. Но разсъждавайки трезво, всяка млада жена би могла да прецени, че е напълно възможно да забременее, независимо дали го прави за първи път или не.

Мит: Нуждаете се от цитонамазка след навършване на пълнолетие

Незнайно защо този мит се шири из пространството. Той е абсолютно неверен и няма нищо общо с реалността. Цитонамазката е нужна след започване на водене на полов живот. Тя има за цел да установи рисковете от развитие на злокачествени клетки. При липса на полов живот рисковете от развитие на подобни клетки са значително по-ниски.

 

Мит: Ваксините срещу HPV предпазват от рак на маточната шийка

По такъв начин биват представяни тези ваксини в публичното пространство. Истината е, че те са насочени срещу 2 от най-разпространените разновидности на този вид вируси, предизвикващи най-много случаи на рак на маточната шийка и някои брадавици. Но това не означава, че сте предпазени от всички останали видове, а те са над 150.

Мит: Вагиналните промивки са добър начин да измиете вагината си

Много жени погрешно смятат, че вагиналните промивки с дамски душ могат да помогнат за премахването на остатъците от менструалния цикъл или да прочистят вагината от различни видове течения, цервикална слуз и други.

Всъщност, вагиналните промивки са опасни и дори могат да предизвикат инфекции. При вкарването на тръбичката навътре във влагалището навлизат бактерии и микроби, опасни за здравето. Течността на промивката пък разрежда естествената вагинална микрофлора като излага гениталиите на риск от инфекции.

Снимки: iStock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
потвърждение ( преди 7 години )
"рисковете за развитие на злокачествени клетки значително намаляват"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар