Интимно

Как да реагирате, ако партньорът ви се отдръпва от вас?

И какви могат да са причините за дистанцирането

06.12.2016г. / 16 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да бъдеш отблъснат е ужасно. За съжаление се случва по-често, отколкото ни се иска. Когато единият иска едно нещо от връзката, а другият не таи същите чувства и представи, нещата могат сериозно да се объркат.

Ако усещате, че партньорът ви се дърпа и сякаш се дистанцира от вас, ето какво можете да направите:

Страхът е фактор

Има голяма вероятност партньорът ви да се страхува от дълбоко обвързване. Запознайте се с предишния му опит и се опитайте да му покажете, че няма от какво да се страхува във вашата връзка. Докажете му, че вашите отношения нямат нищо общо с негативния му предишен опит и че не трябва да прави подобна асоциация.

Има вероятност също просто да не ви обича по начина, по който вие го обичате и затова да се дистанцира. Нужно е повече време за „разследване“ от ваша страна.

Слушайте внимателно какво ви казва

Невинаги от устата на човек излиза искрена информация. Слушайте внимателно и следете езика на тялото. Той ще ви помогне да си съставите реална преценка какво всъщност ви казва партньорът ви. Ако ви изпраща смесени послания, то може да е, защото увърта или крие нещо. В такива случаи невинаги е добре да действате твърдо и реактивно. Опипайте почвата преди това, за да разберете причините за това поведение.

Уважавайте взаимно нуждите си

Наистина важно е да уважавате нуждите си. Всеки човек има нужда от собствено пространство и време за себе си. Ако той се дистанцира, защото се нуждае от глътка въздух, дайте му я. Понякога единият партньор се вкопчва в другия, защото се нуждае от него. Ако с вас се случва подобно нещо, отдръпнете се за момент и си дайте сметка, че може и да задушавате човека до себе си и това да го тласка към дистанциране.

Но не се примирявайте с по-малко, отколкото искате

Човек не трябва и да се подценява. Ако налице е проблем с близостта между вас, не поемайте наведнъж цялата вина. Не допускайте да спекулират с чувствата ви. Настоявайте за повече честна комуникация във връзката. За да бъдеш наистина интимен с някого, връзката трябва да премине далече отвъд физическото.

Свързани статии

Помислете и какво вие предлагате

Хората са склонни да търсят вината винаги у другите. Малцина се вглеждат в собствените си грешки и се самокритикуват. Автокритиката е важна, защото е градивна и може да даде обективен поглед върху обстоятелствата. Затова помислете дали не лишавате партньора си от нещо, дали му давате достатъчно в емоционален план, дали не го потискате по някакъв начин, за да е налице неговото отдръпване.

Останете отворени

Бъдете отворени за комуникация с партньора си. Ако усещате, че се е дистанцирал, не го правете и вие като ответна реакция. Така само задълбочавате проблемите, възникнали между вас, а не ги решавате с взаимно сърдене и отдръпване.

Снимки: iStock

Коментирай