Интимно

6 неподозирани ползи от брака

За какво помага брачният съюз

22.01.2018г. / 09 41ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бракът има светла и тъмна страна. Ако брачният ви съюз е щастлив, то той определено носи здравословни ползи за физическото и психическото ви състояние.

Редица изследвания показват, че щастливо женените двойки имат много по-добри здравословни показатели от хората, живеещи сами или търсещите партньор.

Кои са тези неочаквани скрити ползи от брака?

По-нисък риск от деменция

Освен генетичната предразположеност към развитие на деменция съществуват и някои фактори в начина на живот, които увеличават този риск. Нови изследвания по темата обаче показват, че щастливо женените възрастни двойки имат с до 43% по-нисък риск от деменция в сравнение с овдовелите възрастни или онези, живеещи самотно.

10 тайни на дългогодишния брак

Кръвното налягане се нормализира

Изследване на Университета в Бирмингам установява, че женените двойки имат най-добри резултати по отношение на нивата на кръвното налягане. Разбира се, отново при условие, че бракът е щастлив, а партньорите в хармония. В противен случай е много вероятно кръвното да се повиши.

Сексуалният живот е стабилен и задоволителен

Когато имате постоянен партньор, сексът също е постоянно явление в живота ви. 51% от хората, участвали в изследване за брака и секса споделят, че имат добър сексуален живот, откакто са женени.

3 неща, които научих след 3 години брак

По-малко стрес

Търсенето на партньор е стресиращо. Потискащо е и когато дълго време човек не открива такъв. Социалните стереотипи и натискът на близките и приятелите създава още повече условия за депресия у хората без партньор. Ето защо при брачните двойки нивата на този вид стрес са далече по-ниски. Пък и винаги има на кого да разчитате в трудни ситуации.

По-вероятно е да преживеете рак, ако сте женени

Бракът сам по себе си не може да предпази никого от рак, но пък може да увеличи шансовете за преживяемост на опасната болест. Подкрепата, която брачният партньор дава, загрижеността и любовта му имат голяма мощ, която действа в известна степен като плацебо. Проучване на данните на над 800 хиляди души, публикувано в медицинския журнал „Cancer“ показва, че успеваемостта при лекуване на пациенти с рак, имащи щастлив брак, е по-висока с до 27%.

По-здраво сърце

Бракът не само намалява кръвното налягане, но и подобрява цялостното здраве на сърцето и кръвоносните съдове. Това показват данните от друго изследване, публикувано в European Journal of Preventive Cardiology.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 1 година )
Притчи, мъдрости, цитати