Меню

Сладкиш с ябълки и канела

12 декември 2012 | 12:45 | Аз жената
3 от 1 гласа
Добави в любими
3 жълтъка
1 ч.ч. захар
200 г меко масло
1 ч. ч. кисело мляко
1/2 ч. л. сол
1 ч. л. сода
3,5 ч. ч. брашно
За плънката:
ябълки - 5-6 броя
стафиди - 1 шепа
канела
белтъци - 3 броя
лимон
малко жълтък за намазване

Продукти
Приготвяне

Жълтъците се разбиват заедно с половин чаша захар. Прибавя се маслото, което предварително е оставено да омекне. Киселото мляко се разбърква със содата и малко сол. По желание вместо кисело мляко може да се сложи сметана. Бърка се докато не се получи еднородна смес. Добавя се брашното и се меси, докато не стане меко маслено тесто. Прибира се в хладилника за около половин-един час. Ябълките се обелват, изчистват се и се нарязват на кубчета. Разбъркват се с останалата захар и малко лимонов сок. Добавят се стафидите и канелата. Ако искате може да сложите друг аромат. Разбърква се добре.

След това се изважда тестото от хладилника, разточва се с дебелина около 1 см. и се покрива тавичката и стените й. За да не се надуе се надупчва с вилица. Вътре се изсипва сместа с ябълките. За отгоре може да оставим малко тесто, за да направим лентички. Намазват се с малко жълтък и се пече на 200 градуса до готовност.

При мен се получиха две малки тавички. Едната я покрих по този начин с жълтък, а другата с останалите белтъци, които направих на сняг. Те се слагат като се опече сладкишът. Изключваме печката и оставяме само колкото белтъка да се втвърди леко и да стане като целувчена коричка.

Така от една доза получаваме два почти различни на вид и вкус сладкиша.

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Iliyana Terzieva ( преди 11 години )
http://***.az-jenata.bg/praznichna-trapeza/view/42.html molq vi glasuvaite kato natisnete na palece otdolu na snimkata :))) Mersi ^^
отговор Сигнализирай за неуместен коментар