Меню

Тарта „Чери“

8 ноември 2010 | 14:35 | Аз жената
Добави в любими
Тарта „Чери“

Приготвяне

Продукти:
За тестото:
вода – 300 мл
брашно – около 650 г
мая – 4 г
олио – 3 с. л.
сол и захар – по 1 к. л.
За плънката:
морков – 1 бр.
пиперки – 6-7 бр.
лук – 3 глави средни
чери домати (от най-дребните) – 200 г
картофи – 500 г
грах – 1 к. ч.
олио – 5 с. л.
магданоз
сол
За заливка:
яйца 5 бр.
прясно мляко – 150 мл

Приготвяне:
Зеленчуците се нарязват и задушават за кратко в следната последователност: моркови, пиперки, лук, грах. Отнемат се от огъня и към тях се прибавят сварените и нарязани на кубчета картофи, чери доматите, сол, чер пипер, магданоз.
От брашното, водата, олио, сол, захар и мая се замесва тесто, което се разточва на кора с дебелина 1/2 см. Кората се разстила в намазана с олио тава (диаметър 30 см), така, че краищата и да излизат извън тавата. Върху нея се изсипва плънката и се залива с разбитите яйца и мляко.
С опаковата страна на ножа се отстранява излишната кора, като ножа се притиска в ръба на тавата. Краищата на кората се загъват към плънката, прищипва се на няколко места с пръсти, за да се образува красив ръб. Тартата се пече в предварително загрята фурна около 40 мин на 200 градуса. Сервира се топла. Може да се поднесе с айран, кисело мляко, таратор или салата от зеле.

* * *

Традиционна рецепта за тиквеник от с. Мечка, Русенска област
Сладка пита със сини сливи

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай