Меню

Хрупкави сърчица от семена за влюбени

15 февруари 2012 | 14:59 | Аз жената
Добави в любими
Хрупкави сърчица от семена за влюбени

Приготвяне

Хрупкавите крекерни сърчица от семена за влюбени са подходящи за закуска или предястие. Имат завладяващ вкус и вълшебен аромат от смесването на трите вида семена. Липсата на глутен, мая и яйца ги правят подходящи за здравословно хранене и поддържане на добра фигура.

Продукти:
1 ч. ч. царевичен качамак или царевично брашно
1 ч. ч. соево брашно
царевично нишесте за поръсване
1/2 ч. ч. слънчогледово семе
1/2 ч. ч. ленено семе
1 ч. ч. небелен сусам
1/3 ч. ч. зехтин
няколко лъжици студена вода
щипка сол
подправки по желание (като мащерка, риган, чили, малко червен пипер или черен пипер и др. подходящи)

Сърчицата се приготвят лесно и бързо:
Семената се накисват предварително във вода от вечерта (може само 1-2 часа, ако много бързате). Накиснатите семена се оцеждат добре и се смилат.
Приготвяне на тестото:
За по-голямо удобство тестото може да се замеси и в хлебопекарна (програма за месене). В този случай в съда на хлебопекарната първи се поставят течните съставки – водата и зехтинът. После се добавят брашната, смлените семена и подправките. Тестото трябва да стане по-твърдо (в брашната няма глутен и тестото може да стане малко по-ронливо). Добавя се малко топла вода или малко брашно, докато се прецени, че тестото има добра консистенция. При вариант без хлебопекарна – сухите съставки се объркват добре, добавя се зехтинът и по малко от водата, докато се получи по-твърдо тесто.
Готовото тесто се разточва на посипана с царевично нишесте повърхност с дебелина около 0.3-0.5 см. Поръсва се отгоре пак с царевично нишесте и се изрязват фигурки с форма на сърце.
Сърчицата се пекат около 20-30 мин във фурната или 10 мин в микровълнова печка.
Хрупкавите малки сърчица позволяват всевъзможни комбинации с други храни (макар, че и самостоятелно са превъзходни). Могат да се поднесат за закуска с чай, кафе, кисело и прясно мляко, сок, мед, сирене, кашкавалче... Също така можете да си ги хрупкате като предястие. А с добавка на малко мед и канела или друго сладко, сърчицата са един чудесен десерт.
Крекерите-сърчица за влюбени са много трайни и не изискват някакви специални условия за съхранение. Може да се приготвят в по-голямо количество и да се съхраняват в подходящ съд с капак. Така влюбените могат да им се наслаждават много дълго време. И преди и след целувка с любимия – сърчицата са един невероятен афродизиак. :)

Рецептата участва в конкурса "Обяснение в любов с рецепта".

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай