Меню

Сладки за подарък

9 март 2012 | 16:48 | Аз жената
Добави в любими
120 г меко масло (1 масло)
половин ч. ч. бяла захар
половин ч. ч. кафява захар (може да използвате само бяла или само кафява захар)
няколко капки есенция – ананас или друг аромат
1 яйце
2 ч. ч. брашно (ако е необходимо може и малко повече)
1 ч. л. бакпулвер
щипка сол
декоративни бои, шоколад за глазура, декоративни топчета за торта

Продукти
Приготвяне

Една лесна и ефектна рецепта, която може да правите за гости или когато искате да занесете нещо когато отивате на парти.

Приготвяне:
Нарязваме размекналото се масло на кубчета и заедно със захарта разбиваме до получаването на крем. След това добавяме яйцето и отново разбиваме. Последователно слагаме есенцията, пресятото брашно с бакпулвера и солта.
Трябва да се получи меко тесто. Омесваме с ръце и го оставяме в хладилника – да стегне. След това докато е още студено разточваме на не много тънка кора и изрязваме с формички. В случая сърца. Но за Нова година може да са снежинки или елхички, за Великден – яйца или зайчета, за рожден ден, фирмено парти или по някакъв друг повод – каквито формички сте избрали. Ако искате след като ги опечете да им сложите панделка или шнурче, трябва предварително да пробиете дупка.
Не се стремете да разточвате голяма кора, важното е да разточите колкото за поредната формичка или няколко и след това отново повтаряте процедурата. Важното е да работите бързо, а ако нещо се замотаете, няма страшно – отново връщате останалото тесто в хладилника и след известно време продължавате. Слагате ги в тава, върху която сте поставили хартия за печене.
Печете в предварително загрята на 190 градуса фурна.

След като изстинат е време за най-приятната част – украсата. Можете да експериментирате с най-разнообразни глазури: шоколадов кувертюр; декоративни бои, които се продават в тубички и направо можете да рисувате с тях като с шприцове; да направите глазура от белтък, пудра захар и лимон, която да оцветите в желаните цветове със сладкарска боя.
Всеки път когато правите този вид сладки, можете да експериментирате с различен вид украса и всеки път ще се получават различни.

После може да ги опаковате и да ги подарите.
Хитростта при тях е, че колкото повече стоят, толкова по-вкусни стават. Може да ги направите когато имате време, например в почивните дни, да ги сложите в буркан и да черпите непредвидени гости – добре са дошли през цялата седмица. Така вие винаги ще имате домашни сладки – единственият проблем е, че като ги изрисувате и направите красиви, стават много привлекателни и няма да може да ги опазите дълго.

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай