Меню
Готварство

Телешка яхния с маслини

25.08.2005г. / 12 14ч.
Аз жената
Телешка яхния с маслини

Продукти:
600 г телешки шол
200 г зелени маслини без костилки
200–250 г консервирани домати
4 картофа
1 глава лук
2 моркова
2 скилидки чесън
1 в.ч. червено вино
2-3 стръка магданоз
1 щипка индийско орехче
4 с. л. брашно
1 ч.л. майоран
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. кимион
малко портокалова кора

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на кубчета, като за кебап.
В найлонов плик се поставят брашното, индийското орехче, кимионът, майоранът, червеният пипер и хубаво се смесват. След това кубчетата месо се поставят в плика и с раздрусване се панират в ароматната смес. След което се пържат в силно сгорещена мазнина от всички страни, докато се зачервят.
Лукът и морковите се нарязват и се добавят към месото в тигана да се позапържат за 1 . 2 минути, след което се налива виното и се посолява. Налива се вода и ястието се оставя да се вари под капак около 15 минути.
Прибавят се доматите заедно с нарязания на ситно чесън и всичко се вари още 15 минути. /времето за варене общо е 30 мин./
От портокаловата кора се отстранява бялата част. Оранжевата част се измива и се поставя в ястието.
Прибавят се маслините и ястието се вари още 10 – 15 минути.
Картофите се обелват и нарязват на едри кубчета. Слагат се в 2 литра кипяща вода и се варят 10 – 15 минути.
Сервира се като в чиния се поставят картофи, поръсени с нарязан на ситно магданоз и върху тях се сипва от яхнията

Коментирай