Меню

Полезен ли е кетчупът?

19 юли 2012 | 12:06 | Аз жената
Добави в любими
Полезен ли е кетчупът?

Приготвяне

Често свързваме кетчупа с бързото хранене, чиито вреди за организма постоянно се напомнят в медийното пространство. Но докато действително мазният хамбургер с множество допълнително отежняващи мастното му съдържание сосове или кебапчета, вредят на кръвоносните ни съдове, забравяме, че кетчупът най-малко носи вина за здравето ни в тази хранителна комбинация.

Кетчупът е другото наименование на доматения сос и той може да е здравословен, това ни го доказва американска компания с утвърдени традиции в производството му. Според Heinz кетчупът не се произвежда, той се отглежда.

Традициите и може би фирмената тайна относно рецептата на продукта при изготвянето му и представянето му на пазара, са важни. Но не толкова сякаш, колкото водещите в момента европейско мислене, философията на производителя и потребностите на потребителите, които са насочени към природосъобразния начин на добив на основните суровини и безвредността на технологическия процес по отношение получаването на крайния продукт за организма ни.

Компанията има основание да се гордее с качеството на продуктите си в тази насока. Още през 1906 г. въвежда принципите на естествено консервиране на своя кетчуп като изключва добавянето на изкуствени консерванти, а става въпрос за обем на производство, което още през 1907 г. покрива територия на глобуса като не включва само Австралия и Нова Зеландия, Южна Америка, Япония, Южна Африка и Великобритания, в порядъка на 12 млн. шишета на година. Днес броят им вече е 650 млн., които се намират в над 140 държави по света.

Рецептата на кетчупа има 135-годишна история и всъщност се възприема повече от столетие за класически американски кетчуп – не за друго, а заради постоянното му присъствие на трапезата на американските семейства.

Всъщност Heinz са единственият производител на кетчуп в света, който притежава целия производствен процес: разполага със собствени земи, има култивирано свое доматено семе, което дава качествени домати, упражнява директен и постоянен контрол върху реколтите, контролът във фабриките е безкомпромисен, качеството – неизменно и безупречно. Какъв по-добър аргумент в тази посока от факта, че Heinz въвежда и изпълнява 75 качествени контроли на производствения процес от получаването на доматите във фабриките, а те трябва да са зрели и цели, до готовата продукция в шишета.

Кетчупът на Heinz всъщност предлага биодоматен сос и естествени натурални съставки. В състава му няма изкуствени оцветители, консерванти, нито дори сгъстители. И още нещо, не маловажно, производителят предлага варианти с ограничено съдържание на захар и без сол!

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай