Продукти:
1 буркан консервирани лозови листа,
1 чаена чаша ориз,
1/2 чаена чаша олио,
2-3 глави лук
1 стрък праз,
1 лъжица доматено пюре,
сол,
магданоз и копър.


Приготвяне: Лозовите листа се отцеждат. Ситно нарязаните лук и праз се задушават в олиото с малко вода. Когато омекнат, прибавя се оризът, задушава се с 1/2 ч. чаша вода. След като изври водата, се добавят подправките – размитото в малко студена вода доматено пюре, сол, магданоз и копър. Разбъркват се и се увиват сармите. Върху дървена дъска се разстила всеки лист с лъскавата си част отдолу. Поставя се плънката. Върху нея се завиват страничните части и след това се увива по дължина. Сармите се редят плътно в тенджера, дъното на която е покрито с лозови листа. Заливат се с вода и 2-3 лъжици олио, затискат се с чиния и се варят около час на тих огън.