Какво да сложим на трапезата за Сирни заговезни? Традицията повелява на този празник на масата да има ястия с млечни продукти – мляко, сметана, извара, кашкавал и сирене.

На „Прошка“ не може да минем без класическата баница със сирене. Можем да разнообразим менюто като направим „зелена“ баница с праз или спанак или тутманик.

Сварете няколко яйца – дори да не ги връзвате на конец и децата да се опитват да ги хванат с уста, направете ги на салата.

Другото задължително нещо е парченца бяла халва.

След празничния обяд/вечеря следва ритуалът по искане и даване на прошка. Ето нашите предложения за празнични рецепти:

Сирни заговезни (Поклади) или Прощална неделя е празник на всеобщото опрощение. Той е винаги седем седмици преди Великден. Тази година Сирни заговезни отбелязваме на 26 февруари, неделя.

Снимка: Sxc.hu