Меню

Великденско козуначено агне

29 април 2013 | 09:40 | Аз жената
Добави в любими
Великденско козуначено агне

Приготвяне

Дойде и празничната седмица. Традицията повелява пухкав козунак за Великден и печено агне за Гергьовден. За улеснение кухнята на Dr. Oetker е подготвила няколко основни съвети за пухкави козунаци, а за да бъде още по-интересно, нека великденският козунак да бъде едновременно и гергьовско агне.

За пухкав сладкиш или козунак, най-важното условие е да използвате качествена мая, съхранявана правилно и в срок на годност. Сухата мая Dr. Oetker е качествен продукт, който не изисква специално съхранение в хладилник и фризер и е с дълъг срок на годност, така че да е винаги под ръка като ви потрябва. При нейната употреба е необходимо единствено да прочетете и спазите указанието за употреба и точните пропорции, които се намират на гърба на всяка опаковка:

1. Пресейте брашното в купа и разбъркайте добре в него сухата мая.

Важна особеност е, че сухата мая се смесва с пресятото брашно и сухите продукти, а не се размива в течност.

2. Добавете останалите продукти и течността (мляко, вода) според рецептата, които са със стайна температура.

3. Омесете тестото много добре – първо с миксер с куки за тесто на ниска степен, след това на висока степен около 5 минути. Колкото повече размесвате тестото, толкова по-пухкави и „на конци“ ще станат печивата или козунаците.

4. Оставете омесеното тесто, покрито с навлажнена кърпа или намаслено фолио да престои на топло място, докато видимо увеличи обема си (20-30 минути).

5. След първото втасване, размесете тестото добре и пригответе според рецептата. Оформено и поставено във формата за печене, тестото се оставя да втаса още веднъж на топло място и едва тогава се пече. Ето и обещаната рецепта за великденско козуначено агне с ароматен маков пълнеж:

Великденско козуначено агне

Продукти:

За тестото:
400 г пшеничено брашно
50 г пудра захар
1 пак. бурбонска ванилова захар Dr. Oetker
1 к. л. сол
1 пак. суха мая Dr. Oetker
200 мл прясно мляко
1 яйце

Пълнеж:
250 мл прясно мляко
25 г пудра захар
2 с. л. мед
настъргана кора от 2 лимона
80 г маково семе
4 с. л. галета

Украса:
1 яйце
1 пак. ванилена захар Dr.Oetker
стафиди

Приготовление:

Тестото:
Пресейте брашното в купа, разбъркайте го добре със сухата мая, пудрата захар и бурбонската ванилова захар. После добавете топлото мляко и яйцето и замесете добре сместа на ръка. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете настрана за 15 мин, след което го размесете отново върху набрашнена повърхност и оставете да втаса, докато видимо увеличи обема си (около 30-90 мин)

Пълнеж:
Смесете млякото с пудрата захар, меда, лимоновата кора и го поставете да заври. След това добавете маковото семе и галетата и разбъркайте добре. Оставете за кратко време да се охлади.
Отделете 1/3 от втасалото тесто. Остатъка разточете на лист с размери 30x40 см (дебелина 1,5 см). Намажете листа с пълнежа, навийте на руло и го нарежете на филийки с широчина 2 см. С отделената част от тестото оформете главата, краката и опашката на „агнето“. Върху застлана с хартия за печене тава подредете филийките легнали във формата на агне, като добавите краката, главата и опашката. Намажете повърхността с предварително разбитото яйце и оставете оформеното печиво да втаса отново. Поръсете с ванилена захар и печете в предварително загрята фурна на 180°C или на горещ въздух 160°C около 30-40 минути.

Верният помощник при приготвяне на уханни сладки, печива и десерти Dr. Oetker е приготвил за Вас още впечатляващи великденски идеи и предложения на www.oetker.bg

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай