Меню

Как да си консервираме кисели краставички?

2 септември 2013 | 08:50 | Вергиния Генова
Добави в любими
Необходими продукти:
Пропорциите са за един буркан от 1 литър. Съответно

малки краставички – колкото се съберат в буркана, като ги нареждаме плътно една до друга
копър – няколко листенца, може да нарежете и част от стъблото
бахар – 1 зърно
черен пипер – 3-4 зрънца
сол – 1 супена лъжица
захар – 1 супена лъжица
чесън – 2-3 скилидки
лук – ¼ от главата (зависи от големината на лука, разбира се)
оцет – 6 лъжици. Обикновено бурканите долу имат резка – пълните до там.
вода – допълвате буркана до горе с вода
буркани
капачки

Продукти
Приготвяне

Консервирането на кисели краставички става много лесно, стига да има кой да ти затваря бурканите. Това упражнение лично на мен ми се струва много трудоемко и направо ме отказва от процеса.

Всичко останало може да го направи и дете.

Измивате бурканите, измивате краставичките и започвате нареждането. Плътно нареждате краставичките в бурканите. След това последователно поставяте чесъна, лука, бахара, черния пипер, солта, захарта, оцета и накрая доливате с вода.

Следва затварянето на бурканите, разклащането и поставянето им в съд за варене – тенджера, казан.

Някой може да си спомнят как навремето бабите им са си имали огнище, в което са варели всякаква зимнина. Сега приготвянето на сладка, лютеници и кисели краставички е по-скоро екзотика.

Варим бурканите (след като заври водата 6-7 минути) и след като изстинат ги подреждаме там където си държим зимнината.

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай