Меню

Родопски пататник

3 февруари 2014 | 12:10 | Аз жената
5 от 2 гласа
Добави в любими
6 точени кори 
800 г картофи 
2-3 яйца 
2 глави кромид лук 
настъргано сирене 
настърган кашкавал 
около 1 пълна чаена лъжичка джоджен 
щипка сминдух 
прясно смлян черен пипер 
сол на вкус 
краве масло

Продукти
Приготвяне

Обелете и настържете картофите на ренде. Настържете на ренде сиренето и кашкавала. Нарежете лука много на ситно.

В голям съд смесете настърганите картофи, сирене, кашкавал. Добавете лука и всички изброени подправки: джоджен, сминдух, черен пипер и сол на вкус. Накрая добавете и яйцата. Разбъркайте внимателно.

Сложете в тиган (с тефлоново покритие) малко разтопено масло. Поставете 1-2 точени кори на дъното, оставете краищата да висят извън тигана. Изсипете плънката (не до горе на тигана) и разпределете добре по цялото дъно. С останалите краища от корите завийте плънката отгоре, като се стремите да покрие изцяло плънката.

Включете котлона, но на слаба степен. Сложете капак на тигана. Запържете пататника, докато се зачерви много хубаво от долната страна. Махнете капака. Слагаме голяма и плоска чиния върху тигана и обръщаме пататника. Следва внимателно поставяне пак в тигана от обратната страна, за да го запържим и от другата страна, като този път не слагаме капак, за да се получи хрупкава коричка. Запържваме. Пататникът ни е готов. Намажете горната страна с масло. Можете да го сервирате с цедено кисело мляко или айрян.

Автор на рецептата е Ива Фъзлова.

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Lili ( преди 10 години )
Извинете, или нещо не разбрирам, или нещо пропускам - не виждам. За какво служат останалите 4 кори (от посочените общо 6), след като по рецептата се употребяват само 1-2?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
Нели ( преди 10 години )
В рецептата в изброените продукти пише 6 точени кори,а след това в начина на приготвяне се слагат 2 кори.Та колко все пак,следете какво пишете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Мони ( преди 10 години )
Здравейте, искам да уточня, че това не е рецепта за "Родопски пататник", той се прави с точени, а не купени готови кори, без кашкавал и без сирене. Много е вкусен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар