Меню

Тайната на идеалната сметана

30 март 2014 | 11:30 | Илияна Николова
Добави в любими
Тайната на идеалната сметана

Приготвяне

Често много домакини се провалят при приготвянето на сладкарска сметана за сладкишите си. Това е така, защото сметаната за разбиване е малко капризна и й трябва специално внимание и подготовка, за да стане перфектна.

1. Много е важно да започнете с охладена купа. Така сметаната ще се стегне по-бързо и няма да се разводни. Най-добре е купата да е метална. И стъклената става, но има опасност да се издраска от миксера.

2. Изчакайте сметаната да увеличи 3 пъти обема си – по това ще познаете дали е готова. Добре е да използвате по-голяма купа.

3. Отначало пуснете миксера на по-слаба скорост и постепенно увеличавайте.

4. Ако рецептата ви изисква добавяне на захар или ароматизатори – добавете ги, когато сметаната започне да се сгъстява. Обикновено сладкарската сметана се подправя с 1 чаена лъжичка захар на всяка половин чаша сметана. Можете да добавите една капсула ванилов екстракт или ванилия на прах, ако желаете.

5. След всяко добавяне на захар или ванилия увеличавайте скоростта на миксера. Разбивайте сметаната, докато се образуват меки върхове и гладка текстура. Ще ги познаете, когато бъркалката предизвиква появата на меки извити връхчета при отстраняването й от купата.

6. Избягвайте прекомерното разбиване на сметаната. „Пребитата“ сметана прилича повече на извара, отколкото на кремообразна смес и ще ви е трудно да я използвате за декорация.

Снимка: Photl

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай