9 подбрани рецепти със зеле

16 септември 2014 | 16:19 | Илияна Николова
Добави в любими
Снимка: Thinkstock

Продукти
Приготвяне

Зелето е много полезен зеленчук, който съдържа малко калории и е подходящ за приготвянето на десетки ястия.

Защо е добре да хапваме по-честичко зеле?

Зелето е идеално за диетичен режим. Съдържа много малко калории, но същевременно достатъчно фибри, които засищат и помагат в работата на червата.

Зелето дава сила и енергия, богато е на витамин С и заради това се счита за суперхрана. Освен това този удивителен зеленчук е и храна за мозъка. Наличието на големи количества витамин К подхранва нервната система и подобрява мозъчните функции.

Според някои изследвания е полезно в предотвратяването на болестта на Алцхаймер.

Вкусното зеле съдържа и сяра, която е ценен микроелемент, помагащ в грижата за кожата и борбата с акнето. Сярата още е съществена за изграждането на кератина в организма, който е основна съставка на косата и ноктите.

Детоксикацията на организма ви е в кърпа вързана, ако редовно консумирате зеле. Токсините и свободните радикали са едни от основните причини за поява на артрит, кожни заболявания, ревматизъм и подагра.

Зелето е пръв помощник и в борбата с високото кръвно налягане, тъй като има съдоразширяващ ефект. Този ефект способства за по-лесното преминаване на кръвта през кръвоносните съдове.

Тъй като зелето е антиоксидант, то инхибира растежа на туморните клетки. Така се преустановява разрастването на вече установени туморни маси, както и поява на нови такива.

Поради противовъзпалителните си свойства зелето дори помага при главоболие.

Предлагаме ви нашите подбрани рецепти със зеле, които да опитате у дома!

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай