Меню

Вкусни рецепти с боб

25 ноември 2014 | 17:06 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
Вкусни рецепти с боб

Приготвяне

С идването на зимата, консумацията на фасул във всичките му форми се повишава значително. Бобът е част от българската традиционна кухня и затова присъства неизменно в десетки рецепти.

Той е вкусен, хранителен, изпълнен с полезни фибри и бавноразградими въглехидрати. Фасулът се препоръчва за консумация от хора, страдащи от диабет и метаболитни смущения, както и при хора с проблемно тегло.


Фасулът съдържа флавоноиди, които предпазват организма от рак. Флавоноидите са вид растителни антиоксиданти, които освен с рака се борят и със стареенето и възпалителните процеси в тъканите.

Бобът е много полезен и за сухожилията, защото е доста богат на витамин К. Този витамин е жизненоважен за предпазването на ставите и костите от развитие на остеопороза.

Бобовите зърна предпазват сърдечносъдовата система от заболявания, понижават високия холестерол и предотвратяват натрупването на плаки. Освен това спомагат и за по-добрата перисталтика на червата.

За да се възползвате от многобройните полезни действия на фасула, се уверете, че сте се сдобили с достатъчно разнообразни рецепти, според които да го приготвяте. Ние ви представяме някои от най-добрите!

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай