Меню
Готварство

Палачинки с печени ябълки и карамелизиран сироп

23.11.2006г. / 19 58ч.
Аз жената
Палачинки с печени ябълки и карамелизиран сироп

Подходящо за Новогодишната нощ

За 4-6 порции: 500 г ябълки, 300г захар, 200г масло, 1 компот от кайсии / дюли /, 2лимона и 2 портокала / може да се заменят със сок от тези плодове /.

За палачинките: 100г брашно, 3 яйца, 100 мл газирана вода, 100 мл прясно мляко, 5г сол.

Ябълките се нарязват на четири и се нареждат в тавичка, поръсват се с малко захар, заливат се с малко вода и се изпичат.
Приготвя се сместа за палачинките / знаем как / и се изпичат.
В тиганче с малко масло се карамелизира захарта, като се бърка непрекъснато, докато стане златиста на цвят. Изстисква се сокът на лимоните и портокалите, смесва се със сока от компота и се добавя в карамелизираната захар – ври около 10 минути, след което се прецежда.
Изпечените ябълки се нарязват на дребно и се завиват в палачинките.
Навитите палачинки се подреждат в тавичка в, която сме загряли предварително олио, поливат се с карамелизирания сироп и се затоплят добре във фурната.
Десертът се сервира топъл.

Може да се замрази и по-късно да се сервира със сладолед и разбита сметана.

Коментирай