Меню

Картофено пюре с див лук и чесън

29 декември 2015 | 18:18 | Илияна Николова
5 от 2 гласа
Добави в любими
2 супени лъжици ситно нарязан див лук
1 чаша прясно мляко (може и бадемово)
2 кг картофи, нарязани на кубове или четвъртини
3 супени лъжици зехтин екстра върджин
4 големи скилидки чесън, обелени
1 и ½ чаени лъжици сол
60 мин.

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Запечете чесъна в тавичка върху фолио, поръсен с една лъжица зехтин. Нека се пече около 20 минути, или докато омекне.

През това време сложете картофите в голяма тенджера. Покрийте ги с вода и оставете да заври. След като това стане, намалете огъня и оставете да къкри, докато картофите се сварят напълно. Прецедете и върнете картофите в тенджерата.

Добавете печения чесън, заедно с образувалия се сок, бадемовото/кравето мляко, останалите 2 лъжици зехтин, солта. Намачкайте картофите с решетъчна лъжица, докато сместа стане гладка.

Добавете дивия лук и с дървена лъжица разбъркайте сместа леко и бавно. Ако е необходимо добавете сол на вкус. Украсете с още малко див лук отгоре и стръкче копър. Сервирайте в подходящ съд.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай