Меню

Ирландско задушено с агнешко

20 март 2016 | 13:10 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 кг агнешко месо
сол и черен пипер на вкус
1 супена лъжица олио
1 глава лук, нарязан
1 супена лъжица масло
2 супени лъжици брашно
3 чаши бульон, разтворен
½ чаена лъжичка розмарин
2 моркова, нарязани
2 стръка целина, нарязани
1 и ½ килограма пресни картофи, нарязани
¼ чаша пресен лук, нарязан
120 мин.

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

Овкусете хубаво агнешкото със сол и пипер. Загрейте олиото в голям тиган на среден огън. Запържете месото от двете страни до зачервяване или по 5 минути от всяка страна. Преместете го в дълбока тенджера.

В тигана запържете лука с щипка сол, докато омекне и покафенее. След това добавете маслото в лука и бъркайте, докато се разтопи. Добавете брашното и разбърквайте за още 1 минута.

Изсипете лучената смес върху месото в тенджерата. Прибавете розмарина и оставете да заври, за да се сгъсти леко.

Смесете морковите и целината и ги сложете в тенджерата. Прибавете бульона. Ако е необходимо добавете и още малко вода, течността трябва да покрива месото напълно. Нека ястието заври. След това намалете котлона, покрийте с капак и оставете да ври така за около час и половина.

След това извадете месото. Сложете картофите в тенджерата. Разбъркайте ги с останалите зеленчуци. Най-отгоре върнете обратно месото. Оставете отново да заври под капак, докато картофите омекнат, а месото започне да пада от костите. Ще отнеме още 30 минути.

Извадете месото от тенджерата. Отделете го от кокала. Накъсайте го и го върнете обратно в тенджерата за още 10 минути. Разбъркайте за последно. Подправете с пресния лук и сервирайте.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай