Меню

Торта "Наполеон"

18 август 2016 | 07:20 | Илияна Николова
5 от 2 гласа
Добави в любими
1 пакет бутер тесто
1 л прясно мляко
1 и ½ чаши захар
125 г масло или 1 малък пакет
4 яйца
4 бр течна ванилия
150 г брашно
120 мин.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Подгответе кръгла форма за торти със свалящо се дъно. Изрежете 2 кръгли блата от бутер тестото, така че да пасват на кръглата форма на тавичката. Запечете ги, докато получат златист загар. За да не се надига бутер тестото е добре предварително да го надупчите с вилица.

Извадете блатовете от бутер тесто. Разделете ги на две части. Това става лесно, тъй като печеното бутер тесто се разделя без усилие. Ако паднат трохи и парчета от блатовете не ги изхвърляйте – ще ви трябват за украсата на тортата.

В дълбока тенджера на средна температура загрейте 800 мл от млякото заедно с маслото, захарта и всички ванилии. Бъркайте непрекъснато, докато сместа кипне. След това котлона се намалява. В отделен съд смесете брашното и останалото мляко заедно с яйцата. Отново бъркайте непрекъснато до получаването на гладка кремообразна смес. 

Излейте много бавно сместа с яйцата в сместа с млякото, така че да не се „сготви“. Разбърквайте през цялото време до сгъстяването на крема. След като кремът е готов го свалете от котлона и го оставете да изстине, но не напълно. 

Във формата за торта се поставя единия блат. Върху него се изсипва богато количество крем. След това се поставя следващия блат и върху него отново крем. Редувайте, докато блатовете и кремът свършат. 

Върху тортата се поръсват обилно препечените стърготини от бутер тесто. Тортата се оставя в хладилник за през нощта да стегне добре и да се охлади. 

Снимка: istock

Опитайте и:

 


Как бихте оценили рецептата?
Коментирай