Започва се с приготвянето на крема:

  • Смесваме желатина със 100 мл вода и оставяме настрани да се разтвори добре.
  • Разполовяваме кайсиите и ги почистваме от костилките. В малка тенджерка сипваме съвсем малко вода, около 50 мл и слагаме вътре кайсиите да се запарят малко – около 3-4 минути. Това се прави с цел да се увеличи трайността на тортата. Когато са готови, половината се нарязват на малки парчета, а другата половина се слагат в кухненския робот (блендер).
  • В блендера слагаме млякото, меда и желатина, както и половината кайсии. Объркваме всичко до хомогенна смес. В случай, че не е достатъчно сладък, може да се добави още мед.
  • Добавяме кайсиите, които са нарязани на парчета и объркваме с шпатула.
  • Оставяме крема настрани, докато приготвим блата.

Блат:

  • В блендера изсипваме яйцата, сушените кайсии, брашното и бакпулвера. Объркваме всичко хубаво, като може да се оставят малко парченца несмлени кайсии, за да има добра текстура.
  • Изсипваме върху хартия за печене във форма за торта, чиито стени се махат.
  • Пече се на 170 градуса за около 8-10 минути.
  • Оставя се да изстине.

Когато блатът е изстинал, изсипваме отгоре крема и слагаме в хладилник за една нощ. На сутринта махаме стените на формата за торта. Правим декоративни разрези отгоре на тортата, разделяйки я на 8 парчета. Разрезите се правят само върху най-горния слой. На всяко парче слагаме по половин кайсия, обърната надолу. Украсяваме с прясна мента.

Снимка и приготовление: Деница Димитрова

Рецептата е адаптирана оттук.

Вижте още: