Меню
Готварство

Италиански сладоледен специалитет – Касата

22.07.2007г. / 07 58ч.
Аз жената
Италиански сладоледен специалитет – Касата

Продукти за 8 порции:
175 г захар
4 жълтъка
1 суп. лъж. ванилова есенция
300 мл заквасена сметана, разбита до пухкавост
50 г нарязани захаросани вишни
50 г нарязан сушен ананас
25 г нарязан шам фъстък
300 г малини от компот, изцедени

Начин на приготвяне:
В 100 мл вода се разтваря захарта и се кипва. Вари се на силен огън около 5 мин., докато сиропът се сгъсти, но без да покафенее. Жълтъците се разбиват в огнеупорен съд, прибавя се горещият сироп, след което сместа се разбива докато не се сгъсти до еднородност. Добавя се течната ванилова есенция и сметаната. Една трета от крема се отделя в друг съд и към него се прибавят вишните, ананасът, шам фъстъкът и се поставя в хладилник, за да се охлади. Отцедените малини се претриват през сито и се прибавят към останалия крем, като се разбърква, докато кремът не стане хомогенен и с равномерен цвят.
Във форма с обем около 850 мл се поставя по-малка формичка с обем около 600 мл. Полученият крем се налива във формата с по-голям обем и се замразява около 3 часа, докато се втвърди. След това във вътрешната, по-малката формичка, се налива гореща вода, за да се извади по-лесно замръзналият крем. В кухината образувала се от по-малката формичка се налива кремът, смесен със сушените плодове. Замразява се за още 5 часа или цяла нощ.
Сервира се, като се потопи формата за няколко секунди в гореща вода и с помощта на нож се отделя десертът от стените на съда. Поставя се в чиния за сервиране, нарязва се на резенчета и се украсява по желание със сушени плодове.
Десертът може да се съхранява във фризер до две седмици.

Плодова сладоледена торта “Фантазия”

Коментирай