Меню
Готварство

Пълнени червени чушки по шопски

21.09.2007г. / 15 06ч.
Аз жената
Пълнени червени чушки по шопски


Изпращам ви рецептата за любимата туршия на моя съпруг. Когато се оженихме и за пръв път отидохме на гости на баба ми тя го нагости с тази туршия, той много я хареса и от тогава всяка есен я приготвям.

Продукти:
5 кг средно едри червени чушки
2.5 л прясно мляко
5 кг извара или сирене
сол, 10-15 аспирина.

Приготовление:
Млякото се сварява и се оставя настрани да изстине.
Чушките се изтърбушват и им се прави допълнителен разрез от едната страна, за да може да се пълнят по-лесно и по-лесно да поемат саламурата. Пълнят се с предварително осолената на вкус извара или сирене и се нареждат плътно в (в оригиналната рецепта – каче за туршии) подходящ пластмасов съд с капак, ако остане от изварата или сиренето се слага между редовете.
В напълно изстиналото мляко се разтварят аспирините и сол на вкус. С тази саламура се заливат чушките, а отгоре им се слага нещо тежко, за да не изплуват, затваря се капака и се оставят за 7-8 дни на тъмно и хладно място да втасат, след това са готови за консумация.
Добър апетит!

Рецептата участва в конкурса “Моята туршия”

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Viza ( преди 3 години )
Може ли някаква връзка с авторката на рецептата, за да отговори на въпросите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Viza ( преди 3 години )
И аз я направих, но нещо не е както трябва. Направих я преди около месец. Държах я в хладилника, защото времето беше топло. Сега е на терасата на хладно в две пластмасови кутии, но не мисля, че е готова. Чушките са си пресни, неосолени, а изварата започна да киселее. Нямам представа как да я съхранявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ilian ( преди 11 години )
Тази рецепта леко ме смути, но проявих любопитство и спретнах една доза. Вчера разпечатах туршията и се изненадах, колко е вкусно. Похвалих се на колеги и приятели. Сега всички ще си я спретнат у дома, за да има за ракийката мезе.Само не знам колко време може да се съхранява. Ако някой знае, нека да пише.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар