Готварство

Кисело зеле

Кисело зеле
Продукти:
10 зелки 10 л вода 500 г готварска сол
Приготвяне:

Подбират се средно големи зелки. Кочанът се изрязва. Зелката се разцепва на кръст на дълбочина 3-4 сантиметра. Нареждат се плътно в каца или бидон и се притискат с дървена решетка. Приготвяме саламура от студена вода и 500 г готварска сол. Саламурата трябва да бъде 10 сантиметра над решетката. Няколко дни след заливането започва претакането на саламурата, което се извършва в продължение на две седмици. При вадене на зелето капакът се повдига, а след това се поставя отново в първоначалното положение. Отгоре кацата се затваря плътно и се привързва с парче найлон.

Снимка: Reuters

Рецептата участва в конкурса “Моята туршия”

Сигнал за нередност в статията

Изпрати

Изпращане на статия

Изпрати


Коментари 7

Напиши коментар
  • 7

    буби

    преди 1 седмица

    количеството сол се изчислява на база количество вода в съда. В бидон от 80л.слагам 50кг. зеле и във вода разтварям 2,5 -3кг. морска сол. След това допълвам бидона догоре. Претакам 2-3 пъти за да се изравни концентрацията на солта в целия бидон и след това на всеки 2-3 дни претакам по 2-3 кофи.
  • 6

    таня

    преди 1 година

    да стига му
  • 5

    сиси

    преди 1 година

    До таня: значи колкото сол поеме една зелка толкова му стига
  • 4

    таня

    преди 1 година

    издълбаваш чуканчето на зелето и слагаш сол на всяка зелка
  • 3

    Овчаров

    преди 1 година

    Солта ще дойде множко! Много години вече си приготвям зелето и всички ,които са го опитали много са го харесали.Просто на 10 л. вода се слага 300гр едра сол. Не повече.

Напиши коментар

Моля, въведете кода в полето *

Изгодни оферти

Puls

Tialoto