Меню

Рибята чорба на Дядо Славейков

20 ноември 2007 | 11:16 | Аз жената
Добави в любими
Рибята чорба на Дядо Славейков

Приготвяне

Вземат една ока леврек или кефал, която като смият, насоляват и я турят в една тава. Подире нарязват на ситно половин ока червен лук и го кавардисват (опържват) с 40-50 г дървено масло и малко сол, слагат му с една шепа майданоз и една шепа гюзум (джоджен) и като му турят половин ока лют оцет, варят го добре. Тогаз, като го прецедят чистичко през едно редко платно, турят го в по-голям съд и го варят заедно с рибата, която като сварят умерено, изваждат я и прецеждат водата й. Сетне отделят костите и я нареждат в съдове. Сетне вземат само жълтъка на 5 яйца, чалкадисват ги (разбиват ги) в един съд и ги възваряват твърде малко с прецедената вода, колкото да излезе миризмата на яйцата, и изцеждат вътре един лимон, снемат го от огъня и го изливат върху рибата в съдовете, която посипват с малко дарчин (канела) и я оставят да изстине 5 часа.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
Валентина ( преди 10 години )
Пепа, да, "тези хора" със сигурност знаят български език. Това е писано преди сто и петдесет години. Езикът е изключително динамична система, която се развива и променя много бързо. Очевидно езикът на дядо Славейков ни се струва странен - той просто вече е архаичен. Но на мен част от "странните" думи ( "гюзум", "кавардисвам", "чалкадисвам") са ми добре познати от моята баба, която е родена в началото на миналия век в Беломорска Тракия. Искам да кажа, че преди век и половина тези думи са били една естествена част от езиковата система на българския език, а авторите, предложили рецептата, просто са се постарали да ни потопят в атмосферата на естествения дядо Славейков изказ. За което аз лично им благодаря и си пращам рецепрара във фаворити. Даже мисля да си сготвя рибена чорба по нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Георги ( преди 11 години )
А ти знаеш ли какво е туй нещо Славейков, и какво е направил за българския език и литература? И кои сме ние та да му се присмиваме на простонародния език?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 0 rate down comment
Доли ( преди 11 години )
pepa, смили се, това е писано преди 150 години, когато българският език е бил пълен с турцизми, но е звучен и ни потапя в една друга атмосфера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 6 rate down comment
pepa ( преди 11 години )
тези хора български не знаят ли..................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар