Продукти:
2 яйца
3 с. л. олио
3 с. л. захар
1/2 с. л. сол
мая (колкото орех)
1 кг брашно
2 ч. ч. вода (прясно мляко)
сусам и маково семе
мед

Приготвяне:
Разтваряме маята в една купичка с 3 пръста вода, след което прибавяме малко брашно докато се получи кашичка. Посипваме брашно отгоре и оставяме да втаса в предварително леко затоплена фурна. През това време разбъркваме едното яйце и белтъка от другото заедно със захарта, олиото, солта и прясното мляко, докато захарта се разстопи напълно, след което прибавяме и втасалата мая. Всичко се разбърква отново. Най-накрая прибавяме брашното, което най-добре е да бъде пресято. След като омесим тестото го покриваме с фолио и кърпа и го оставяме да втаса отново. След втория път оформяме питата и я оставяме още един път да втаса, като предварително я намазваме с останалия жълтък. Пече се първо на долна после на горна фурна на 180 градуса. Когато стане готова може да се намаже с мед и да се украси със сусам и маково семе.

* * *

Участва в конкурса “Коледна и новогодишна трапеза