Дъното на голям глинен гювеч се покрива с тънко нарязани филийки пушена сланина. Реди се най-напред един ред сурови сармички, втори ред осолени свински пържоли, трети ред напълнени червени сухи чушки – плънката е като на сармичките (лук, кайма, ориз и подправки), четвърти ред сръбска или някаква овкусена наденица (по ваш избор), следващия ред осолени и попиперени парчета телешко месо(нетлъсто) и последния ред пилешки или пуешки бутчета (натрити с натрошени кубчета “Маги-пиле”).
Капамата се завива със листа кисело зеле,1 с. л. масло или маргарин и 1чаша (200 г) бяло вино,2-3 листа дафинов лист, няколко зърна черен пипер и бахар. Пече се отначало на силна фурна около 30-40 минути, след това се оставя на тих огън около 2 часа.
При сервиране във всяка порция се поставя по 1 бройка от всички продукти, може да се сервира с картофено пюре или друга гарнитура по желание. Порциите са предостатъчно богати – но нали веднъж е Коледа!? Да Ви е сладко! И Весела Коледа!

* * *

Участва в конкурса “Коледна и новогодишна трапеза