Палачинките са една от най-любимите закуски за всеки. Гарнирани по желание с течен шоколад, мед, захар, сладко, сметана, плодове или пък солени – с майонеза, кашкавал или сирене – те са идеалната закуска за неделя сутрин, когато цялото семейство е заедно или пък специалитет за посрещане на гости на следобедно кафе или десерт към основно хранене.
Някои хора се страхуват от палачинките и считат, че те са трудни за приготвяне. Истината е точно обратната – всеки може да ги приготви. Стават бързо и лесно!

Приготвяне:
В дълбока купа разчупете яйцата. Разбийте със солта. Добавете с бъркане млякото. Постепенно добавете и брашното. Бъркайте до получаване на хомогенна смес. Добавете 1-2 супени лъжици олио.
Загрейте тигана. При тефлонов тиган можете да не използвате мазнина.
Поставете около един черпак от сместа и разлейте по цялата основа на тигана. Оставете да се пържи до лекото отделяне на краищата на палачинката. Обърнете с помощта на дървена шпатулка. След като връхчетата зарозовеят и се повдигнат, палачинката е готова.
Гарнирайте по желание.
Добър апетит!

* * *

Пълнени палачинки
Палачинки
Великденска палачинкова торта
Печена палачинка