Меню

Сладко от зелени смокини

3 септември 2010 | 10:21 | Аз жената
4 от 4 гласа
Добави в любими
Сладко от зелени смокини

Приготвяне

Сладко от зелени смокини понякога се прави по неволя – ако живеете в такъв регион, където климатът е по-студен и смокините не могат да узреят, какво друго ви остава освен да направите сладко – грехота е да ги хвърляте. Веднъж опитали, няма да съжалявате, че живеете на такова място, ами ще си похапвате с удоволствие домашно сладко от зелени смокини.

Трябват ви около 50 зелени смокини. Изчиствате ги от дръжките – набождате ги тук там с клечка за зъби, нож или вилица – за да може да поемат повече от захарния сироп. И започва едно дълго варене – като в приказките.

Първо ги варите във вода, в която добавяте супена лъжица син камък, с цел да се запази зеленият цвят на смокините. След като заври – варите 5 минути и охлаждате със студена вода, след което изстисквате смокините.
Наливате нова вода и пак варите 5 минути, докато заври. Процедурата се повтаря още веднъж и накрая имате сухи полусплескани смокини, които слагате отново да се варят, но този път в захарния сироп.
Пропорцията за захарния сироп е 2 килограма захар на 1 литър вода – вари се на силен огън. Прибавят се сплесканите смокини, които поемат от захарния сироп и се издуват до първоначалната си големина. Добавя се и едно пакетче лимонтозу.

Смокините се слагат в бурканчета и отгоре се налива захарният сироп.

Може да се хапва с палачинки, мекици и всякакви подобни вкусотии.

Сладкото от зелени смокини е идеално за гарниране на кремове, торти, сладоледи и плодови пити.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
nikita ( преди 11 години )
днес направих и аз такова сладко,при варенето в първата вода слажих 1 с.л.син камък за се запази зеления цвят.Изцедих им водата,охладих и пак сложих да заврът...така общо 3 пъти.На края сложих гелфикс и като завряха и захарта.Сладкото стана,но като опитахме смокините някои са леко горчиви.Дали това се дължи на синия камък?...или от нещо друго е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
симо ( преди 11 години )
Ех, пак всички много знаем... Написали са ясно хората, когато си на север някъде и смокините не доузряват може да си направите сладко от такива смокинки. Е, да няма да е супер яко сладкото, щото оригиналното сладко от зелени смокини се правят само на пролет от мъжки смокинки, които са кухи без семки и тн... да, НО за да не идат "зян" тези, които са зеленки не са узрели... и са женски смокини (женски демек, които БИ трябвало да узреят и са познатите ни виолетови със семки...) та тия също стават за зелено сладко... просто рейете повечко от кожицата щото са твърдички, може и на 2 да се срежат и почват варенетата... мачкането и така, както си е написано в рецептичката горе.Аи със здравесимо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
lelq ( преди 11 години )
искам да отбележа,че зелените смокини са друг сорт.Не е вярно,че не могат да узреят.Просто и узрели те си остават винаги зелени и после окапват. Могат да се правят на сладко единствено и така да се консумират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Катя ( преди 11 години )
Рецептата е точна, но с една малка подробност. Смокините, които се използват са от специален сорт. Плода е кух ,най - много ги има в района на гр.Асеновград.А смокините, които се продават в момента на пазара не се подходящи за този вид сладко, па макар и да са зелени. Те имат много семена и готовото сладко не е така хубаво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар