Меню

Вкусни, дъхави козунаци

19 март 2010 | 14:30 | Аз жената
2 от 2 гласа
Добави в любими
5 кг брашно
2 бурканчета от едновремешното кисело мляко МАС (мярката е бурканчето,, продуктът е МАС)
3 бурканчета от едновремешното кисело мляко – ЗАХАР
35 броя яйца
2 бурканчета от едновремешното

Продукти
Приготвяне

В по-дълбок съд се слага маята. Към нея се прибавя 1 л захар, 1 л сол, малко прясно мляко и малко брашно, докато стане на каша. Като втаса се изсипва в по-голям съд, където се поставят всички продукти и се прави тестото... В него се сипва по малко от мазнината, докато тестото я поеме цялата.
Голяма тайна на бухването на козунаците е в мятането им 100 пъти – удрят се в съда, в който са замесени... и стават пухкави и дъхави... Вътре ние обичаме да слагаме локум или стафиди, което ги прави още по-вкусни!
Хвърлянето сто пъти в съда прави козунаците на “КОНЦИ”
Децата ми чакат всяка година с нетърпение Великден! И се редуват на хвърлянето на козунаците, което ги прави неотменими помощници! Цялото семейство сядаме на масата, така празнично украсена като на снимката!
Пожелавам Ви една усмихната пролет!
Бъдете здрави!

* * *

Великденски козунак “Изкушение”
Домашен козунак
Великденски козунак
Великденски десерт от козунак
Весели великденски идеи

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )
1 rate up comment 1 rate down comment
Пауна ( преди 11 години )
Премерихме и осъвременихме мерките,за да отговорим на въпросите ви-и да няма недоразумения!0,5л течна мас;1л прясно мляко-хладко;1,400 кг захар;250г мая е половин калъп!За всички,които нямат и не помнят едновремешното бурканче от кисело мляко!Може да си направите половин доза,като разделите продуктите на две!Успех!И весели Великденски празници,ви желая от сърце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Пауна ( преди 11 години )
Мили дами,мярката е едновремешно бурканче от кисело мляко ,а не продукта!Кисело мляко не се слага!Двете бурканчета от едновремешното кисело мляко се пълнят с мас!А после трите бурканчета от едновремешното кисело мляко се пълнят със захар!Мярката е едновремешното кисело мляко!А не продукта!Рецептата наистина е много сполучлива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
От редакцията ( преди 11 години )
Скъпи дами, поправихме рецептата. Това стана с помощта на един уеб редактор, който разбира от битове и байтове, но от козунаци почти нищо не разбира, освен да ги хапва с кисело мляко. Авторката пък, която явно разбира от козунаци, от компютри не разбира много, и така... В поправката участваха още няколко десетки пощенски сървъри, поне две операционни системи, един куп програми...Молим който може да поясни мярката, защото много хора вече не знаят в какви буркани се продаваше едно време киселото мляко. (Баба Ценка тия дни ни е малко извън обсега.)Благодарим Ви. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Радост ( преди 11 години )
Само не разбирам един половин калъп мая колко грама е.На такова голямо количество продукти едва ли е половин кубче..И защо мярката е едновремешно бурканче? На какво бурканче е равно от наши дни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Vanya ( преди 11 години )
Баба ми е правила козунаци 35 години,но кисело мляко не е слагала никога,няма значение от кое време е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар