Меню

Козунаци с удоволствие от Добрич

23 март 2010 | 13:32 | Аз жената
5 от 2 гласа
Добави в любими
7яйца 
1кг прясно мляко 
1 кубче мая 
700 г захар 
1/2ч. ч. олио 1ч. ч. стафиди, 1ч. ч. орехи 
1пакетче канела, 1кутия локум 
желирани бонбонки, ванилия 
кора от лимон, сусам за поръсване 
Аз

Продукти
Приготвяне

От много години правя козунаци за Великден на моето семейство. Щастлива съм, че от няколко години в приготвянето се включва и моята дъщеря. Рецептата имам от моята майка, която за жалост вече не е между живите. Желая на читателите и целия екип и на вашите семейства много здраве, късмет и нека ви има десетки години напред, за да ни радвате с интересни четива! Ето и моята рецепта:

Брашното и всички продукти трябва да са оставени на топло. Разтваряме маята с 1ч. ч. топло мляко,3суп. л. захар и малко брашно да стане с гъстотата на палачинково тесто. Слагаме на топло да втаса. През това време разбиваме яйцата със захарта, като оставяме за поръсване на козунаците, а от яйцата – 1 жълтък за намазване. В пресятото два пъти брашно правим кладенче и сипваме втасалата мая, прибавяме яйцата и захарта. Започваме измесването, като постоянно топим ръцете си в олиото. Месим докато по тестото се образуват мехурчета. В стаята, в която месим трябва да е топло. 

Тестото разделям на топки с размери съобразени с размерите на съдовете, в които ще се пекат козунаците. Всяка топка разделям на три въженца. Във всяко въженце правя по дължина улей, в който поръсвам нарязания на кубчета локум, начупени орехи, канела, стафиди. Загръщам улея от двете страни и правя плитка от трите въженца. Плитката поставям в намазана с олио форма за печене. Оставям на топло да втаса.
След това намазвам с жълтък и поръсвам със захар и сусам. Печем козунака 40мин. при температура 200 градуса. Ако започне да прегаря, покриваме с фолио.
Добър апетит!
Снимките са от миналогодишния ми козунак.

* * *

Домашен козунак
Вкусни, дъхави козунаци
Най-добрите готварски рецепти за Великден
Обикновен козунак
Великденски хляб с великденски яйца

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
2 rate up comment 2 rate down comment
... ( преди 9 години )
2 rate up comment 2 rate down comment
Цвета ( преди 11 години )
Тази рецепта мисля че не е точна ,как може млякото да е 1л ,захарта 700гр., брашното 1кг и олиото 1/2чаша?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 2 rate down comment
Гинка ( преди 11 години )
Благодаря,***!А колко са вкусни! :)За Валя-брашното е около 1кг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 2 rate down comment
В. ( преди 11 години )
До mariqna - В Бг сухата мая е по 7 гр в пакетче и е достатъчна за 500гр брашно. За да стане сполучлив козунак е добре да се работи с точни количества. В тази рецепта не е упоменато количеството на брашното, но според млякото би трябвало да е приблизително 2 - 2.500 кг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 2 rate down comment
iva ( преди 11 години )
opitax da napravia kozunaka ot dobric no nikade ne se spomenava kolko brashno se slaga i testoto mnogo mi se lepkashe izobsho ne uspiax da napravia plitka oshe gi peka i neznam kak she sa na vkus no moliavi napishete kolko brashno se slaga blagodaria vi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 2 rate down comment
mariqna ( преди 11 години )
receptata mi izglejda mnogo dobra ,no imam pitane kam vas ne se namiram v balgariq i ne moga da namerq maq na kub4eta samo suha kolko grama trqbva da sloja blagodarq predvaritelno
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
Валя ( преди 11 години )
Рецептата е наистина добра, но брашното не е написано, какво е количеството?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
Нели ( преди 11 години )
Г-жо Жекова, козунаците ви изглеждат чудесно, а начина на приготвянето им - лесен. Успех в конкурса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар