Меню

Как да си направим вишновка?

29 юли 2023 | 12:30 | Аз жената
4 от 19 гласа
Добави в любими
Продукти:

вишни - колкото да напълните един три литров буркан

домашна ракия – ако имате, ако не просто ракия

около 500 г захар или колкото се побере, като редувате вишните и захарта. Когато направите веднъж вишновка, след това сами ще прецените с повече или с по-малко захар ви харесва.

ром (една бутилка)

Продукти
Приготвяне

Бабите ни са правили добре, като са си организирали живота според сезоните. Ние все имаме по-важни неща и затова все пропускаме кога зрее това или онова и после си го купуваме стерилизирано от магазина.

Ако сте си направили ликьор от зелени орехи сте видели, че цветът му е направо убийствен. Според мен може да се боядисват яйца за Великден в такава зелена отвара. И ако цветът ви е притеснил, вкусът със сигурност не е. Но за по-големите естети ще предложа невероятна вишновка вече с перфектен наситено червен цвят.

Тези вълшебни отвари се правят в стъкленици. Така че ви е необходим един голям стъклен буркан от три литра или ако нямате – няколко по-малки. Напълвате го с измитите и обезкостилкостени вишни, въпреки че в случая не е задължително.

Редите ред вишни, малко захар и така догоре. След което сипвате ракията, за да напълните буркана.

След което знаете правилото за 40-те дни. Оставяте буркана за 40 дни на тъмно и хладно място като от време на време разклащате. Ако забравите, не е болка за умиране, но е добре да си нагласите алармата да ви подсети, че то едно ли е да помните. На кой кога му приключват 40-те дни.

След като минат тези дни, прецеждате през марля и добавяте рома.

И ако сте обезкостилкостили вишните си ги запазвате за декорация на сладкиши или за пияни вишни. Ако не сте, подарявате ги на някого, на когото му мислите злото и се надявате да си счупи някой зъб. Шегичка де, ама тези, които черпят с пияни вишни никога не предупреждават и все си мисля, че нарочно го правят. А има нещастници, които наистина са си чупили зъб с подобни бонбони.

Ликьорите се водят типично женски питиета – сладки и плодови, но омайват неизбежно, точно като женската красота.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 7 месеца )
predpo4itam samo plod , bez spirt .....ne polzvam alkohol
отговор Сигнализирай за неуместен коментар