За дома

Как да сварим здрави яйца за Великден?

Никога не слагайте във вряща вода яйца директно от хладилника

18.04.2011г. / 10 11ч.
Аз жената
Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Да свариш яйца уж е лесна работа, но тук-там се появяват проблеми. Най-често срещаният е, че яйцата за Великден се пукат и дори изтичат. Има решение и то е правилното време. Освен него обаче вижте още някои хитринки за хубави и здрави великденски яйца.

Никога не слагайте във вряща вода яйца директно от хладилника. Температурната разлика е твърде голяма и рязка, и черупката ще се спука. А с пукнати яйца няма кой знае какви възможности за боядисване. Най-добре е да замаскирате дефекта като използвате техниката за боядисване с памук.

За да избегнете тази катастрофа можете да пробиете малка дупчица с игла в яйцето. Важно е обаче дупката да е в тъпия, а не в острия край на яйцето, тъй като там има въздушен балон между черупката и „кожата“ отвътре. С този трик ще намалите налягането при варене и яйцето ще остане здраво.

Сложете яйцата в топлата вода преди тя да заври. Прибавете времето на яйцата във водата към времето, в което те врат. За твърдо сварени яйца са нужни около 7 минути.

След като минат 7 минути извадете яйцата от горещата вода и ги облейте със студена за по-лесно белене.

Пригответе си боите в купички. Прибавете по 1 с. л. оцет към всяка боя, за да „хваща“ по-добре и напълнете купичките с гореща вода. Сложете яйцето и изчакайте 1-2 минути да се боядиса.

Ако имате възможност, вземете домашни яйца, а не от магазина. Яйцата на „щастливите“ кокошки са с по-твърди черупки и у вас ще са всички биячи. Добре е да сте сигурни, че кокошките са здрави и се грижат правилно за тях.

Прочетете още:

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати