За дома

Силиконови форми за кекс и мъфини

19.04.2011г. / 21 11ч.
Надежда Маринова
Силиконови форми за кекс и мъфини

От няколко години на пазара и у нас вече има силиконови тави – форми за печене на кекс, мъфини, торти и други ястия.

\n

Предимства:
В тях се пече като в обикновена тава. Няма нужда да се мажат с мазнина, нито с брашно, защото в тях нищо не залепва. Изчакайте кексът да се охлади и тогава го извадете от формата. В противен случай може да се разчупи. Най-лесният начин да го извадите е като обърнете формичката нагоре с дъното върху подходящ поднос или кухненска кърпа.

\n

Друг голям плюс е красивият външен вид на кекса или сладкиша, с прецизен релеф – във формата на елхичка, роза, пеперуда, анимационен герой и много други. С някои формички кексът ви може да заприлича на истинска кулинарна скулптура.

Особеност при пълненето:
Силиконовата тава лесно се огъва и лесно може да излеете сместа, докато я придвижите пълна до фурната. Затова я сложете близо до печката или направо върху скарата на фурната и тогава я напълнете.

Температура на печене:
Когато купите тавичката, на опаковката пише до колко градуса издържат. Някои фирми пишат до 230 градуса, други – до 180 градуса.

\n

Цена:
Цената е различна, в зависимост от марката и големината на тавичката. Средно струват между 10 лв. за най-мъничките и 20 лв. за най-големите.

\n

Тук, както и за всички домашни потреби, важи правилото – колкото по-скъпо, толкова по-качествено и сигурно за здравето. Внимавайте с китайските силиконови тавички, които се продават в магазините по 1 лев и струват около 5 лева. По-добре инвестирайте двойно и тройно повече пари, но ще бъдете сигурни, че при печенето няма да се отделят вредни вещества, които после да изядете заедно с кекса.

\n

Евентуални недостатъци:
Някои домакини се оплакват, че кексът остава недопечен отдолу. Това е проблем по-скоро на гъстотата и качеството на сместа на сладкиша, а не на силиконовата форма. Ако спазвате точно рецептата и печете на 180 градуса, ще извадите от фурната чудесен кекс.

\n

Кексът, изпечен в силиконова тава, мирише на гума – не е вярно, вероятно става дума за внушение.

\n

По-трудното им миене, особено на формичките за мъфини – всяка една от дупчиците трябва да се мине няколко пъти с гъбата, докато се изчисти. Може да се мият и в миялна машина.

\n

Силиконовите формички за кекс са чудесна идея за подарък на приятелка и роднина, която обича да готви.

\n

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
neznam ( преди 8 години )
imam vapros podariha mi silikonova forma za keks no az sam ot selo i izpolzvame gotvarski pe4ki na darva a mnogo iskam da q isprobvam no me e strah dane se stopi v pe4kata,nqkoi moje li dami kaji dali ima tazi veroqtnost da se stopi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар