За дома

Гъгрици в кухненския шкаф

04.10.2011г. / 14 19ч.
Аз жената
Гъгрици в кухненския шкаф

Гъгриците са малки тъмнокафяви буболечки, които обожават бобови и житни храни. За това и не се изненадвайте, ако са се нанесли във вашите кухненските шкафове. Не винете и себе си заради ниска хигиена в дома, както е например при хлебарките, а се въоръжете с боен дух и пристъпете към действие.

Как да ги махнете от кухнята и дома си?

Най-напред изхвърлете всички пакети с боб, леща, торбички чай, брашно, овесени ядки, макаронени изделия, бадеми, орехи - ядки и с черупки, подправки и други подобни. Дори и да не виждате с просто око в пакета малките гадини, те със сигурност са минали от там и са снесли яйца, от които после ще се появят малки бели червейчета, от тях пък летящи буболечици, които после като възрастни са доста бавни и нямат крила. Пийте една студена вода за десетките левове, които директно отиват в казана за боклук и хващайте парцала - почистете с дезинфекциращ препарат. За поне една седмица дръжте шкафовете широко отворени и проветрявайте често кухнята. Гъгриците никак не обичат да стоят на светло и да са гладни. През тази една седмица ще се появяват – просто ги убийте като ги натиснете с пръст, обикновено леко пукат.

Инвестирайте в стъклени буркани с гума около гърлото, които се затварят херметически - там гъгриците не могат да влязат. В зависимост от обема 0.5, 1 или 1.5 л въпросните буркани струват между 3 и 7 лева. Другият вариант е да отделите поне един етаж в хладилника си, където да държите любимите храни на тези буболечки.

Превенция

Най-вероятно гъгриците са дошли у вас от някой вече заразен пакет с храна. Още преди да запечатат лещата например в нея може да е имало яйца на гъгрици и в магазина да я продават направо с тях. Когато купувате такива храни, внимателно оглеждайте съдържанието.

Прочетете още:

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Екатерина ( преди 11 години )
Случи ми се скоро да си купя от магазина боб - като го отворих у дома се оказа,че има гъгрици. Не съм ходила да го връщам в магазина, а сигурно трябваше. На етикета пишеше, че е в срок, но сигурно преди да го пакетират е стоял много време по складовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време